Spolek Hříbátka založila skupina kamarádek z Hříběcí. Chtěly, aby to i v malé obci žilo

14. září 2023

"Vznikly jsme v roce 2017, ale všechny jsme kamarádky a znaly jsme se mnohem dřív," vysvětluje Monika Vrbová. "Protože jsme všechny byly maminky a měly jsme malé děti, tak jsme chtěly podporovat kulturní život pro děti a připravovat jim různé aktivity. K tomu jsme přidaly i různé tvůrčí dílny," vzpomíná na začátky.

Přidává se další členka spolku s viditelným výsledkem jeho činnosti: "Támhleta cedule je o naší obci. To je jedna z našich prací," říká Lenka Hašková. "Je to průřez naší obcí od počátku až po současnost. Chtěly jsme trochu oživit a obnovit tradice, které v naší vsi jsou." 

Jednou z aktivit spolku Hříbátka byla informační tabule o obci

Děti rostou

"Jak nám ty děti postupně vyrostly, tak se nám trochu i změnila nabídka, a dnes nám děti na akcích pomáhají," dodává Monika Vrbová. "I to je jeden z cílů, chceme jim ukázat, že dělat něco pro druhé je normální, a že to je i hezké, že nás to baví. V posledních  letech jsme se zaměřily na dobročinnost. Když jsme dělaly Tři krále, tak výtěžek jsme věnovaly zdravotním klaunům a z posledních dvou akcí jsme podpořily dvě postižené holčičky." 

Spolek Hříbátka založily maminky v Hříběcím

"Je to docela náročné, takže příprava trvá klidně i několik měsíců při těch  všech našich dětech a pracích a povoláních, ale pořád nás to baví," usmívá se Lenka a Monika uzavírá: "My se vždycky s holkama těšíme na ten večer, až to skončí, že si oddychneme, že se to povedlo a každá z nás jsme se na tom snad i něco naučily."

Poslední připravovanou akcí jsou Mariánské slavnosti - zábava pro celou rodinu, stánky, soutěž v pojídání švestkových knedlíků, hudební vystoupení, to vše začíná se na prostranství u kapličky v sobotu 16. září 2023 od 14 hodin.

Spustit audio