Spolek Dlouhá cesta pomáhá rodičům vyrovnat se se ztrátou dítěte. Druhou prosincovou neděli se na celém světě zapaluje svíčka

7. prosinec 2023

Světový den památky zesnulých dětí připadne každoročně na druhou prosincovou neděli. Tehdy se všude v sedm hodin místního času zapalují svíčky. Rodiče, kteří přišli o své dítě, se tím vyrovnávají se ztrátou, která každého z nich zasáhne až do konce života.

V roce 2016 přišla Zdenka Volavá ze Žďáru nad Sázavou o syna. Vyhledala pomoc u spolku Dlouhá cesta, který pomáhá rodičům vyrovnat se se ztrátou dítěte.

Dlouhou cestu založila v roce 2005 Martina Hráská ještě s dalšími maminkami, kterým zemřelo dítě, protože zjistila, že u nás není na koho se obrátit, získat informace o truchlení a vyrovnávání se se žalem, sdružit se s dalšími pozůstalými rodiči.

Dlouhá cesta umožňuje vyškolit se na laickou poradkyni a pomáhat dalším rodičům. To také absolvovala Zdenka Volavá, a nakonec před časem vedení Dlouhé cesty převzala, a kancelář se tak přestěhovala z hlavního města do Žďáru nad Sázavou.

"Statisticky ročně zemře asi 800 dětí do 19 let, a další stovky dětí starších, takže jsou to tisíce rodin, které jsou tímto zasaženy. Na nás se obrací asi stovka nových rodičů ročně, a to číslo narůstá. Myslím si, že to je jednak větší osvětou, že se o této ztrátě více mluví, třeba u miminek, jejichž úmrtí se dříve nechávalo víceméně na maminkách, ale také bohužel tím, že roste počet sebevražd u mladých lidí," uvažuje paní Volavá.

Dlouhá cesta je aktivní v průběhu celého roku - pořádá kromě setkání rodičů i mnoho dalších akcí, které mohou rodiče vyhledat na stránce spolku Dlouhá cesta

Spustit audio