Snad všichni papíroví modeláři začínali s časopisem ABC

Trpělivost. To je vlastnost, bez které se určitě neobejdou modeláři. Ať už plastikoví, lodní nebo letečtí. Zdeněk Smaženka z Havlíčkova Brodu vsadil na papír.

Pod jeho rukama po dlouhých hodinách práce vznikají hrady, auta i letadla, která jsou přesnými zmenšeninami skutečných originálů.

„Úplně prvním začátkem byla návštěva dvou bratranců, kteří stavěli z ábíčka, a já tam viděl raketu Sojuz,“ vzpomíná Zdeněk Smaženka. V té chvíli se prý stal modelářem, a začal kupovat časopis ABC. V době před rokem 1989 to ale nebylo jednoduché. „Postával jsem u stánku v naší ulici, a bavil se s paní, co tam prodávala. Začala mi ábíčko schovávat,“ říká s úsměvem. Lepil a dosud lepí všechno, nespecializuje se. „Lepím modely, které se mi líbí,“ vysvětluje.

Lepil jsem jeden model za druhým. Od rána do večera

Po dětských začátcích přišla pauza, Zdeněk Smaženka založil rodinu, a na koníčky nebyl čas. Druhý začátek přišel až v roce 2006. „Od přítelkyně kluci lepili nějaký domeček. A taková ta chlapská ješitnost. Počkejte, já vám ukážu, jak se to dělá!“ směje se modelář s tím, že tentokrát ho koníček zcela pohltil.

„Lepil jsem jeden model za druhým, od rána do večera,“ dodává. Brzy začal jezdit na modelářské soutěže, a uspěl.

Laik ani nepozná, že je model z papíru

V bytě v centru Havlíčkova Brodu teď má Zdeněk Smaženka svou pracovnu, která nezapře jeho zaměření. V krabičce na stole leží řezáky, skalpel, nůžky, štětečky, pinzety, prostě vše, co musí mít papírový modelář po ruce.

Hotové modely má pečlivě uložené v krabicích ve sklepě. Jsou mezi nimi formule, hrady, zámky, ale třeba i do posledního detailu provedená stíhačka MIG 21, u které laik ani nepozná, že je z papíru.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.