Sládek z minipivovaru: Pivo ze středověku by nám asi nechutnalo, neznali nic o biochemii výroby
Jiří Kratochvíl vařil pivo v Humpolci, poslední roky ale působí jako sládek minipivovaru v želivském klášteře. Ptala se Hela Dvořáková.
Želivský pivovar je klasický minipivovar, celkově takové provozy zaujímají asi 4 procenta českého trhu. „V klášteře se pivo vaří po staletí, zmínky jsou z počátku 17. století, je jasné, že to bylo mnohem dříve.“
Pivo z dávných časů by nám patrně nechutnalo. „Nevěděli nic o biologii a biochemii,“ dodal.
Jak přemýšlí sládek a co různé pivní speciály? Která evropská země je nekonečnou studnicí inspirace? Poslechněte si to v přiloženém audiu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?