Sládek z minipivovaru: Pivo ze středověku by nám asi nechutnalo, neznali nic o biochemii výroby
Jiří Kratochvíl vařil pivo v Humpolci, poslední roky ale působí jako sládek minipivovaru v želivském klášteře. Ptala se Hela Dvořáková.
Želivský pivovar je klasický minipivovar, celkově takové provozy zaujímají asi 4 procenta českého trhu. „V klášteře se pivo vaří po staletí, zmínky jsou z počátku 17. století, je jasné, že to bylo mnohem dříve.“
Pivo z dávných časů by nám patrně nechutnalo. „Nevěděli nic o biologii a biochemii,“ dodal.
Jak přemýšlí sládek a co různé pivní speciály? Která evropská země je nekonečnou studnicí inspirace? Poslechněte si to v přiloženém audiu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.