Skvrny na kobercích nebo čalounění nejdřív vysušte

17. březen 2016
Dobré odpoledne

Do čtvrteční poradny Českého rozhlasu Region přišel Petr Grulich z Dobronína, který se specializuje na čištění koberců a čalounění. Při rozlití vína, kávy nebo při jiném znečištění je nejlepší tekutinu ihned vysušit. „Nejlepší je vzít suchou houbičku nebo suchý hadr a tekutinu se snažit vysát než ji roztírat na ještě větší plochu,“ doporučuje Grulich.

U koberců s delším vlasem je nutné použít větší množství čistícího prostředku. Pokud máme například v obývacím pokoji pod konferenčním stolkem koberec s hodně dlouhým vlasem, je dobré ho před čištěním vyklepat. Mezi vlasy se drží hodně nečistot, které neodstraní ani vysavač a přitom nejsou na první pohled vidět.

„Stejně jako u sedacích souprav, tak i u koberců platí, že při rozlití nějaké tekutiny ji musíme nejdřív vysušit. Potom je možné koberec dočistit čisticím prostředkem,“ vysvětluje Petr Grulich. Suchý vysavač vysaje velké a hrubé nečistoty. Mokrým čištěním se dostaneme víc do hloubky a odstraníme snadněji případné zaschlé skvrny.

Roztoči se množí v srpnu

Na čištění matrací lidé často zapomínají. Přitom v nich denně spí. Uvnitř se hromadí nejen roztoči, ale taky zbytky kůže. „Roztoči se množí v srpnu, takže nejlépe v průběhu srpna nebo před ním matrace vyklepeme praklem. Pokud je matrace v pratelném obalu, tak ho sundáme a vypereme. Potom necháme matraci vyčistit mokrou cestou,“ radí Petr Grulich. Pokud je v rodině alergik, je vhodné matrace čistit třikrát až čtyřikrát ročně.

Na skvrny od krve použijte studenou vodu, na víno naopak teplou

„Pokud na skvrnu od krve použijeme teplou vodu, tak se krev více zažere do tkaniny a nejde vyčistit,“ upozorňuje Petr Grulich. U vína je to naopak. Vhodné je taky použít sůl. Skvrnu od kvalitního vína vyčistíme. Levnější vína ale obsahují barviva a ta se z čalounění nebo koberce odstranit už nedají.

Spustit audio