Skláři z Janštejna dokáží zpracovat střepy z výroby. Vznikají tam desky využitelné třeba jako fasáda

12. červenec 2022 06:00

Skláři z Janštejna našli využití pro staré střepy, které zbydou po výrobě foukaných baněk ke svítidlům. 

Pokud se sklo nerecykluje, nejedná se o právě ekologický materiál. V přírodě je prakticky nerozložitelný. Pro střepy vzniklé z výroby foukaných baněk doposud nebylo smysluplné využití. Jsou různě barevné a velké, takže třeba pivní láhev z nich nelze vyrobit. 

Skláři z Janštejna na Jihlavsku přišli na řešení, se kterým se ucházejí o prestižní ekologickou cenu.

Před dvanácti lety …

Už před dvanácti lety začali skláři z Janštejna různě barevné střepy shromažďovat. „Věřili jsme, že se použijí v nějaké podobě. Před osmi lety jsem si koupil první pícku, začal jsme experimentovat,“ vzpomíná ředitel sklárny Jan Rabell. 

Sklárny Janštejn, výroba skleněných desek, Jan Rabell

„Trochu nás stopnul ten covid, trochu ta válka.“ Nicméně vše se podařilo přenést z fáze pokusů do výroby a v tuto chvíli sklárna využívá všechny střepy, které po standardní výrobě zbývají. 

Skleněné desky

Původním výrobkem ze střepů byly desky. „Mají nějaký formát, pomocí vodního paprsku fragmentujeme na další části. Pomocí paprsku se dá udělat jakýkoliv formát - kruh, cokoliv. Jinak se to používá jako vnitřní i venkovní obklad. Tady z toho vznikne celá fasáda.“

Sklárny Janštejn, výroba skleněných desek

Se svým výrobkem se letos janštejnské sklárny ucházejí e prestižní ekologickou cenu Energy Globe. Ze skla chtějí navíc vyrobit státní znak pro budovu senátu.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související