Šiška, žaludové kalíšky, dvě peříčka a je sova. Na Novoměstsku je šiškové království

Sochaři tvoří díla z kamene, hlíny, skla, kovu, a dokonce i odpadků. Miloslavu Janů z Nové Vsi u Nového Města na Moravě stačí to, co najde v lese, na zahradě nebo na poli.

„Měli jsme autonehodu, začal jsem marodit,“ vzpomíná Miloslav Janů. Jeho zranění mu nedovolovala nejen pracovat, ale ani věnovat se svému koníčku, vyřezávání. V té době jeho manželka, která pracovala ve škole, dostala od dětí šišku. „Tak jsem se na ni podíval a povídám: dva kalíšky ze žaludů, tři peříčka a je sova. A byl nápad,“ popisuje okamžik, který dal nový směr jeho zájmům.

Na policích stojí pohádkové postavičky…

Dnes má Miloslav Janů figurek ze šišek, kůry, samorostů, pecek, chorošů a dalších přírodnin na tisíce. V jeho dílničce jsou plné police zvířátek, čarodějnic, ale i celých příběhů. „Tady všechno něco představuje,“ ukazuje kutil.

V jeho sbírce tak najdeme postavičky z Ferdy mravence, ale i Krysaře nebo Quasimoda s Esmeraldou z románu Viktora Huga nebo scenérii z africké vesnice. Panu Janů stačí podívat se třeba na skořápku vlašského ořechu a hned ví, na co by se dala použít. 

Na rybí ploutve se hodí pecky z manga

Všechny figurky jsou opravdu jen z přírodních materiálů, a často je zajímavé zjišťovat, z čeho co je.

Na tělo tropické ryby například pan Miloslav využil choroš, ploutve vyrobil z pecek manga a avokáda. Nohy figurek jsou z okousaných zbytků šišek nebo jedlových větviček. Všechny součásti k sobě lepí tavnou pistolí.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.