Šípky, hrušky, bylinky, zázvor – to všechno patří do podzimních šťáv
Ivu Georgievovou, znalkyni ajurvédy, letos baví chystání zdravých šťáv z toho, co nám právě roste v přírodě nebo na zahrádce. Ve čtvrtek se s námi podělila o recepty hned dvou sirupů, a také vynikající křenové pomazánky.
Navíc voňavou hostinu přinesla i do studia, aby bylo jasné, že to, co je zdravé a snadné na přípravu, může i skvěle chutnat. Na tvarohovou pomazánku je nejlepší kvalitní plnotučný tvaroh, nešizené pomazánkové máslo (mělo by být ze šlehačky) a čerstvě vykopaný a nastrouhaný křen, nejlépe z vlastní zahrady. Smícháte, osolíte, pokapete citrónovou šťávou a můžete servírovat. Šťávu si připravíte z oloupaného citronu, zázvoru, kardamomu a sušených bylinek. Zalijete horkou vodou a necháte vyluhovat, dosladíte medem. Na jinou zas potřebujete hruškový džus připravený doma, kardamom a třtinový cukr. Olizovat se budete až za ušima.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.