Silnice na Vysočině jsou bezpečnější, než je republikový průměr

4. duben 2016
Dobré odpoledne

Duben máme v paměti jako měsíc bezpečnosti. Jedním z důvodů bylo to, že po zimě z garáží často vyjíždí všechno, co má kola a co tam přes zimu řidiči lidově řečeno uskladnili. A je celkem jedno, jestli jsou to kola, motorky nebo auta na sváteční ježdění. Navíc po zimě chtějí někteří řidiči zkusit přilnavost letních pneumatik. Proto jsme do poradny Českého rozhlasu Region pozvali vedoucího Odboru služby dopravní policie v Jihlavě Jana Kostečku.

„Pro policii znamená duben začátek motoristické sezóny, začátek sezóny motorkářů, začátek silnějšího provozu na pozemních komunikacích, který je spojený se zlepšeným počasím,“ vysvětluje Kostečka. I když se o dubnu už tak často nehovoří jako o měsíci bezpečnosti, tak přesto se na něj policisté víc zaměřují. Právě s ohledem na začátek motoristické sezóny. „V loňském roce jsme za duben zaznamenali 335 nehod. Nemusí se to zdát jako vysoký počet, ale ve srovnání s rokem 2014 to bylo o 80 nehod víc,“ upozorňuje Jan Kostečka. S hezkým počasím narůstá sebevědomí řidičů, kteří jezdí rychleji a taky více riskují.

Motorku řidič osobního auta snadno přehlédne

„Všichni účastníci si musí uvědomit, že motorkář je menší objekt, který se pohybuje po pozemní komunikaci. Je hůř zachytitelný zrakem, pohybuje se, nechci říct často, ale může se pohybovat ve vyšších rychlostech,“ vysvětluje policista Jan Kostečka. Zároveň ale dodává, že i řidiči motorek by si měli uvědomit, že je ostatní řidiči mohou přehlédnout. Měli by proto přizpůsobit rychlost jízdy, když se blíží ke křižovatce nebo do jiných nebezpečných míst. Motorkáři by taky měli sledovat chování ostatních účastníků silničního provozu. V podobné situaci jsou i cyklisté. Ti jsou společně s chodci nejohroženější skupinou účastníků silničního provozu.

Nenechávejte se vyprovokovat agresivním řidičem

„V každém případě nedoporučuji snažit se s ním nějakým způsobem na silnici prát. Určitě bych hlavně zachoval klid, zachoval tu svou rozumnou jízdu a nesnažil se s agresivním řidičem soupeřit. Pokud už nebude jiné vyhnutí, tak je možnost zavolat na policii a nahlásit toto jednání policistům, kteří se pokusí situaci zadokumentovat a vyřešit,“ radí Kostečka.

Vysočina patří na silnicích k bezpečnějším krajům

„Ve srovnání s republikovými počty jsme někde na sedmém místě v počtu šetřených dopravních nehod. Máme šestý nejnižší počet zemřelých při dopravních nehodách. Zjištěných pod vlivem alkoholu máme druhý nejnižší počet,“ uklidňuje Jan Kostečka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.