Stát připravuje u Pelhřimova dva silniční obchvaty. Stavby mají začít za tři roky

7. červen 2021 06:00

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pokračuje v přípravách dvou silničních obchvatů u Pelhřimova, které budou v součtu měřit okolo 6,5 kilometru.

Díky delšímu západnímu obchvatu se město Pelhřimov zbaví tranzitní dopravy ve směru na Jindřichův Hradec, druhý obchvat povede kolem části města Starý Pelhřimov. Podle nynějších předpokladů ŘSD by obě stavby mohly začít asi na tři roky.

Čekají 20 let…

„Uvidíme, jak to půjde rychle,“ řekla ředitelka jihlavského ŘSD Marie Tesařová ke správním procesům. Na západní obchvat už Pelhřimov podle starosty Ladislava Meda (ODS) čeká přes 20 let. „Doprava přes město houstne, samozřejmě čekáme, že obchvatem se městu ulehčí,“ uvedl.

Západní obchvat Pelhřimova bude měřit skoro pět kilometrů. Povede od Myslotína ke Starému Pelhřimovu a propojí tah I/34 na Jindřichův Hradec s hlavní trasou I/19 mezi Táborem a Humpolcem. Podle webu ŘSD je předpokládaná cena této stavby 945 milionů korun bez daně.

Územní rozhodnutí

Dokumentace pro území rozhodnutí byla zpracovaná před šesti lety, aktualizovaná byla po jednání s vlastníky pozemků. Územní rozhodnutí bylo vydané v roce 2019, ale kvůli odvolání nenabylo právní moci.

Krajský úřad Vysočiny letos v únoru podle webu odvolání zamítl, proti tomuto rozhodnutí se už odvolat nedá. Podle Tesařové přesto územní rozhodnutí ještě není pravomocné kvůli problémům s doručováním písemností vlastníkům pozemků v zahraničí.

„Nezávisle na tom začínáme pracovat na dalším stupni projektové dokumentace. Víceméně nás ty formální záležitosti nezdržují,“ uvedla.

Starý Pelhřimov

U obchvatu Starého Pelhřimova předpokládá ŘSD vydání územního rozhodnutí o letošních prázdninách, lhůta pro podání námitek tam už uplynula.

Tato nová část silnice bude měřit 1,5 kilometru, náklady na její stavbu ŘSD zatím odhaduje okolo 195 milionů korun bez daně.

Tento obchvat patří k souboru staveb, které mají přispět k lepšímu propojení Jihočeského kraje a Vysočiny a dálnic D3 a D1. Na stejné silnici číslo I/19 má od loňska obchvat obec Kámen, další obchvat se staví u Chýnova.

zdroj: ČTK
Spustit audio