Centrum Světlé nad Sázavou se proměnilo ve staveniště. Práce budou pokračovat i příští rok

3. červen 2021 06:00

Ve Světlé nad Sázavou začala rekonstrukce náměstí. Dlouhé objížďky platí ale zejména pro nákladní dopravu, řidiči osobních aut mohou využít běžně neprůjezdnou silnici.

Dlouho očekávaná revitalizace náměstí začala ve Světlé nad Sázavou. Zejména pro řidiče nákladní dopravy ale znamená uzavření křižovatky ve spodní částí náměstí mnohakilometrové objížďky.

Alespoň pro osobní auta vymyslela radnice objízdnou trasu, která ušetří řidičům co nejvíce času.

Staveniště

Spodní část světelského náměstí se teď změnila na staveniště. Už v průběhu prvních dní uzavírky stihli dělníci silnici vyfrézovat.

„Dost lidí si stěžovalo, a to náměstí se jim tady nelíbilo. Já jsem tady odmala a jsem na to zvyklá, ale začali s tím a je to dobře, myslím, že to bude pěkně vypadat.“ Zdeňka Kolářová se na novou podobu náměstí těší, nevadí jí ani případné dopravní komplikace kvůli uzavření křižovatky silnic z Havlíčkova Brodu a z Ledče nad Sázavou.

Objížďka pro osobní auta

Objížďka pro osobní auta je podobná jako ta, která ve městě platí v době konání svatováclavské pouti. Dopravu tam řídí semafor, popisuje starosta Světlé nad Sázavou František Aubrecht (KDU-ČSL): „Pro osobní dopravu byla vytvořena možnost průjezdu přes ulici v Pěšinkách, je to doprava řízená semaforem a omezená tonáží a šíří vozidla. Samozřejmě je tam vyloučen průchod pro pěší, protože je to velice úzká ulice.“

Ulice Pěšinky je totiž pro auta běžně neprůjezdná, teď ji ale budou řidiči, kteří se chtějí od Havlíčkova Brodu dostat do centra, využívat až do ukončení rekonstrukce křižovatky, tedy zhruba do konce července. Dělníci v místě kromě nového povrchu předělávají inženýrské sítě a oprav se dočkají i chodníky.

„Potom by se zprůjezdnila ta část od mostu směrem na náměstí a uzavřela by se část k Ledči nad Sázavou, to znamená odbočka do ulice Jelenova a zde by se pokračovalo. Předpokládaný konec je 30. září 2021,“ doplnil starosta.

V příštím roce pak začne ve Světlé nad Sázavou druhá etapa rekonstrukce, kdy se dělníci přemístí na horní část náměstí a do Nádražní ulice.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související