Senior ze Žďáru nad Sázavou vyšívá krajková prostírání. Přivedla ho k tomu sázka s manželkou

Vyšívání není jen doménou žen. Otakar Šuhaj ze Žďáru nad Sázavou je vášnivý zahrádkář. Prozradil nám ale, že jeho dalším koníčkem je krajka richelieu. To je jemné vyšívání spojené s prostřihováním dírek ve vzorku. 

"To byl hec. Jednoho krásného dne jsme se vsadili se ženou," vzpomíná Otakar Šuhaj. Jeho paní nevěřila, že by se do vyšívání pustil, a on jí chtěl dokázat, že to zvládne. A zvládl to s přehledem. "Chytlo mě to, a začal jsem vyšívat jedno prostírání za druhým." Dokonce si vybral jeden z nejnáročnějších stylů vyšívání, a to krajku richelieu, která je typická dírkovými vzory.

"Nejhorší bylo sehnat předlohy, na začátku jsem si to vymýšlel," vzpomíná Otakar Šuhaj. V devadesátých letech už bylo možné sehnat předtištěné vzory. "To už šlo potom samo," směje se. Žádné kurzy neabsolvoval. Se ženou si koupili knihu, podle které se učil vyšívat.

Začíná vždy obšitím okrajů a pokračuje ke středu. "Je potřeba opravdu skládat jeden steh za druhým," ukazuje na jedné z výšivek. Teprve po vyšití celého vzoru bere do ruky malé ostré nůžky a začíná vystřihovat. "Musíte to obstřihnout úplně perfektně, nesmíte zastřihnout do toho, co je vyšito," říká. Dodává ještě, že vyšité plátno pere a škrobí ještě před stříháním. Jde to pak mnohem lépe.

Spustit audio

Související