Nejdřív to bylo rozstřihané tričko a pak odpad z textilek. Seznamte se s Hobby Špagátem

10. leden 2014

„Já se nerada nudím. Proto asi vznikly Hobby Špagáty. Úplně první byly ze starého trička, které jsem rozstříhala,“ vzpomíná na začátky svého podnikání s textilním odpadem Jana Laštovičková Grygarová z Velké Losenice. Hobby Špagáty přinesla ukázat do Tandemu Tamary Peckové.

Je maminkou tří synů. Na mateřské dovolené měla dlouhou chvíli, proto vedla ve škole ve Velké Losenici tvořivý kroužek pro děti. Aby se dobře bavily, aby to bylo levné, aby to bylo pěkné. To byly hlavní požadavky na výrobky, které v kroužku pod rukama dětí ve Velké Losenici vznikaly.

„Na internetu jsem narazila na šňůrky vyrobené ze starého trička a bylo. Dětem se vyrábět koberečky z těch rozstříhaných triček líbilo a mně taky,“ přibližuje počátek svých Hobby Špagátů Jana Laštovičková Grygarová.

Jenže stříhání triček, prostěradel, dek bylo stále náročnější. Ani ji, ani děti nebavilo. Zase pomohl internet. „Narazila jsem na textilní odpad, jehož úprava nedá takovou práci. Z trička uděláte asi 25 metrů materiálu. Textilní odpad nabízí větší kusy,“ přibližuje Jana Laštovičková Grygarová vznik svých Hobby Špagátů.

Hobby Špagát není můj nápad, jen jsem využila situace

„Nakoupila jsem odpad z textilek a protože jsem měla klubíček opravdu hodně, zkusila jsem je nabídnout kamarádce do obchodu s výtvarnými potřebami. Prodávaly se dobře, šly na odbyt. A najednou mi musí se zakázkami pomáhat čtyři lidé,“ směje se Jana Laštovičková Grygarová.

Otevřeně říká, že Hobby Špagát není její nápad, jen ho objevila. Podnikání nebylo v plánu. „Jenom jsem využila situace,“ říká bývalá obchodní zástupkyně velké továrny. Hovoří pěti jazyky a jak sama s nadsázkou říká, obchoduje i teď. Jenom to nejsou technické výrobky, ale hobbyšpagáty.

Jana Laštovičková Grygarová stihne při třech dětech, obchodu s Hobby Špagáty, který dává práci čtyřem lidem, vést kurzy kreslení pravou mozkovou hemisférou a učit techniku malování Boba Rosse. Žena, kterou nebaví nudit se, byla hostem pátečního Tandemu Tamary Peckové.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio