Sekačky z Pohledu budou sekat svahy i u železnic na Slovensku

13. duben 2019 05:00

Svahové sekačky trávy z Pohledu u Havlíčkova Brodu budou udržovat plochy i kolem slovenských tratí.

Dvanáct sekaček odebere v příštím týdnu železniční společnost, u níž firma Dvořák vyhrála tendr. Její rádiem dálkově řízené sekačky už slouží v mnoha zemích, včetně asijských, USA nebo Austrálie. Vloni firma vyrobila skoro 500 strojů, zatím nejvíc. Novinářům to řekl majitel společnosti Lubomír Dvořák.

Zájem stoupá

Zájem o sekačky stoupá, loňská produkce byla vyšší zhruba o 100 strojů. „Předpokládám, že letos bychom měli opět růst a že bychom měli tu pětistovku překonat,“ řekl Dvořák.

Obtížnější situaci očekává v Evropě, kde se začíná projevovat stagnace, objednávky do Velké Británie trochu váznou kvůli Brexitu. „Ale ostatní trhy jsou pořád zajímavé,“ uvedl. Za hranicemi firma prodává většinu sekaček.

Rozšíření výroby

Kvůli růstu výroby společnost připravuje rozšíření závodu o polovinu. Teď čeká na vydání stavebního povolení. Závod zatím zabírá 3400 metrů čtverečních, pracuje v něm 78 lidí.

Stroje na sečení obtížně přístupných prudkých svahů Dvořák vymyslel, s jejich sériovou výrobou začal v roce 2004.

Patenty

Patentovou ochranu už má na sedm světově unikátních technických řešení, u úřadu má podané další dvě žádosti. S vývojem nekončí. V nejbližší době by chtěl k sekačkám se spalovacím motorem přidat elektrickou verzi.

Mezi novinky, které firma představila během dnešního dne otevřených dveří, patří nejmenší sekačka se záběrem sečení 65 centimetrů. „Největším odbytištěm pro malé stroje je Švédsko, kde se využívají především k údržbě hřbitovů,“ uvedl Dvořák. Poptávají je i malé obce.

U největší žlutočerné sekačky značky Spider firma instalovala nové žací ústrojí s kratšími noži, na které má také patent. Sekačka tak může trávu sekat i mulčovat a je šetrnější k přírodě. „Nezpůsobuje tak silný větrný vír, takže nenasává hmyz v trávě,“ vysvětlil Dvořák. Uvedl, že na ochranu živočichů hodně dbají třeba skandinávské země.

zdroj: ČTK
Spustit audio