S tříděním odpadu na sběrném dvoře v Havlíčkově Brodě bude nově pomáhat kvalifikovaná obsluha

5. leden 2023 06:00

Lidem, kteří vyvážejí na sběrný dvůr v Havlíčkově Brodě vyřazené věci, nově s jejich roztříděním pomůže obsluha. Město se tak snaží ještě víc snižovat podíl vyprodukovaného odpadu. Už od loňska například do dvora mohou lidé jen s kartou, na kterou se odevzdaný opad zaznamenává, teď přibyli ještě profesionální třídiči.

Plasty do plastů, textil do textilu a do velkoobjemového kontejneru pouze komunální odpad. I když se zdá, že rozdělení odpadu dovezeného do sběrného dvora je jednoduché, Technické služby v Havlíčkově Brodě se setkávají s tím, že lidé vyklopí jednoduše všechno do nádoby s velkoobjemovým odpadem

Čtěte také

"Minulé zkušenosti nebyly dobré a občané nelikvidovali odpady tak, jak by měli. Naopak se snažili všechny objemné odpady, které přivezou, vyhodit na jednu hromadu," vysvětluje ředitel technických služeb Václav Lacina.

Právě pohodlnost uživatelů sběrného dvora přiměla jeho vedení ke zřízení nové pracovní pozice, tak zvané obsluhy. Ta by měla lidem poradit, jaký odpad kam hodit a částečně i provádět kontrolu.

Technické služby chtějí za pomoci obsluhy docílit toho, aby se ve velkoobjemovém kontejneru neobjevovaly například kusy dřeva, plastu nebo kovu. Od nového roku už totiž takto namíchaný odpad nelze skládkovat.

I proto se provoz na sběrném dvoře od nového roku mění. S odhalováním neoprávněně dováženého odpadu pomáhá pracovníkům technických služeb odhalit i odpadová karta. 

Spustit audio

Související