Dobronín chce šetřit za odpad. V jedné z ulic zrušili popelnice, lidí musí chodit do kontejnerů

5. květen 2022

Koupili si popelnice, ale teď jim stojí prázdné před domem. Řeč je o obyvatelích jedné z ulic v Dobroníně. Obec tam letos zkouší nový systém likvidace odpadů. 

Radnice po celém Česku přemýšlejí, jak snížit své náklady. V Dobroníně na Jihlavsku zkoušejí ušetřit na svozu odpadu. V jedné z tamních ulic s rodinnými domy přestávají popeláři vyvážet popelnice na směsný odpad. Nově svážejí jenom kontejnery, které tamní radnice nechala umístit do společného sběrového hnízda.

230 kroků

„Do budoucna to je absolutně nepraktické. Staří lidé, jak tam s tím budou chodit. V létě ta odpady zapáchají.“ Paní Zdena toho času pracující na zahradě bydlí v jednom z domů, které to mají k hnízdům s kontejnery nejdál. Od nejvzdálenějšího domu v lokalitě je to ke hnízdům, kde je kontejner pro směsný odpad, asi 230 kroků.

„Ani nám nedali nabídku, že by se zvýšil poplatek, že by se vyvážely odpady třeba každý týden, jednou za dva týdny.“ 

Pan Martina, která právě sundává peřinu ze šňůry, má sběrné místo na dohled od domu. „Je to kousíček, nám to vyhovuje.“

20 korun za popelnici

„Popeláři, za to, že každou popelnici vysypou, platím 20 korun. Když si vezmu, že máme nějakých 7000 popelnic, ze kterých je tak třetina poloprázdná nebo jen na dně, tak si to spočítejte,“ vysvětluje nezávislý starosta Dobronína Ivan Sehnal, kde by mohl nový systém vývozu popelnic ušetřit.

Zároveň si myslí, že by se mohl zvýšit i podíl vytříděného odpadu, který je dnes zhruba dvě třetiny. „Kompletně odpad doplácíme z rozpočtu obce 200 tisíc korun, to je přes 100 korun na občana. Až poslední cestou je zvýšení poplatku za odpady. Každopádně šetřit na tom odpadu se ještě dá.“

U několika domů v lokalitě stojí za plotem připravené popelnice, které si lidé koupili a které teď plnit nemohou. Podle starosty je budou moct prodat, ale ne dřív než v září, kdy chce úřad celou zkoušku vyhodnotit.  

Spustit audio

Související