Naučit uprchlíky třídit odpad. Na Pelhřimovsku vytvořili vlastní návod

8. duben 2022 05:00

Žlutý kontejner na plasty, modrý na papír. Pro starousedlíky samozřejmost, pro nově příchozí válečné běžence z Ukrajiny to ale může být novinka. 

Obce na Pelhřimovsku zapojené do spolku SOMPO se uprchlíkům snaží pomoct. Lidé z Ukrajiny se podle osloveného starosty Černovic chtějí zapojovat do běžného života a třídění odpadu patří k základním věcem.

Černovice

V popelářském autě toho teď může skončit víc než třeba před měsícem. Odpad totiž produkují i ukrajinští uprchlíci. Třicítka jich bydlí třeba v Černovicích.

„Obecně je ten systém nastavený tak, že platí osoba trvale přihlášená, což uprchlíci nejsou. Spadá do toho poplatku vlastník té nemovitosti, který je ubytovává,“ přemýšlí starosta Jan Brožek (KDU-ČSL). 

Svazek SOMPO

Černovice jsou jako velká část regionu v dobrovolném svazku obcí SOMPO, který se stará o svoz a likvidaci odpadu. Právě tam se zrodila myšlenka uprchlíky zapojit. Vytvořili tabulku v ukrajinštině o tom, jak se u nás odpad třídí. 

„Byl to nápad jednoho ze starostů, ptal se, jak se to řeší. Přichystali jsme tabulku, kterou jsme rozeslali obcím. Je to důležité i z hlediska nějakého soužití. Ve chvíli, kdy tady budeme mít určité množství uprchlíků, kteří nebudou správně třídit odpad, vzniknou negativní nálady, které jsou zbytečné,“ dodal starosta Brožek. 

Nápad pak dotáhl ředitel svazku SOMPO Radek Lapáček. Text nechal přeložit rodilou Ukrajinkou. Na ubytovny chce zároveň umístit popelnice na tříděný odpad popř. kontejnery. 

Ve svazku je 118 obcí. Pokyny v ukrajinštině dostaly všechny do svých datových schránek.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související