Co máte v popelnici? V Polné v rámci výzkumu zkoumají komunální odpad

4. duben 2022 08:10

Lidé v Polné vyhazují hodně jídla. Také to zjistili odborníci, kteří v těchto dnech zkoumají složení komunálního odpadu ve městě.

Výsledky průzkumu jsou určené pro ministerstvo životního prostředí. Těžit z nich bude ale třeba i sama Polná. Výsledky bude zpracovávat Vysoké učení technické. Průzkum bude do konce května probíhat například v Třebíči, v Červené Řečici nebo v Polné. 

Pytel odpadu …

Pytel plný odpadu pracovníci vysypou na velké síto, na kterém vyhozený materiál následně třídí. Na rozebírání odpadu chtěla původně Energetická agentura Vysočiny, která má v kraji třídění na starosti, najmout brigádníky. Jelikož jde ale o časově omezenou práci, nepodařilo se jich moc sehnat. 

Třeba jednatel agentury Zbyněk Bouda se tak v ochranném obleku a rukavicích zapojil také. „Máme tady ekonoma úřadu, pak tady máme projektového manažera, chybí nám tu jen místostarosta, který se zranil, jinak by tu byl taky.“

Na nedostatečné třídění naráží kontroloři málokdy. Podle Zbyňka Boudy se na Vysočině podobně jako jinde v republice třídí poměrně hodně. Třeba v Polné ale končí v popelnicích poměrně dost jídla. „Jsou tam zastoupeny všechny složky, zrovna dneska je zajímavé, že tam je hodně potravin, obecně bývá v menších městech a obcích dost potravinového odpadu. Je vidět, že ti lidé nakupují do zásoby, něco dávají mrazit a potom to vyhazují.“

Skladba odpadů v budoucnu

Energetická agentura pomáhá s tříděním Vysokému učení technickému v Brně, které projekt řeší pro ministerstvo životního prostředí. Výsledky by měly pomoci s vytvářením předpokladů, jak by mohla vypadat skladba odpadů v dalších deseti letech. 

Z výstupů celého projektu bude ale těžit i přímo město Polná, popisuje Lubomír Kanswohl z polenského úseku dopravy a odpadového hospodářství. „Jsme rádi, že jsme do toho zapojení, protože získáme komplexní výsledky o tom, jaká je skladba odpadu, na co se máme zaměřit, jestli přidat víc papíru, plastu, železa, bioodpadu.“

Podle Lubomíra Kanswohla si Polná nechala podobné rozbory zpracovat už před třemi lety. Tehdy se ukázalo, že značnou část odpadu tvoří právě bioodpad. Radnice tak pořídila více hnědých nádob. Díky současnému průzkumu tak získá další informace.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související