Na Vysočině dál přibývá lidí s černým kašlem, roste i zájem o očkování

26. duben 2024 12:00

Počet lidí nakažených černým kašlem se jen za letošní rok na Vysočině pomalu blíží k tisícovce. Spolu s rostoucím počet pacientů stoupá i zájem o očkování. Sehnat vakcínu ale může být složité.

„Vzhledem k tomu, že mám malá vnoučata, mám strach, abych je nenakazila. Na základě informací které se šíří v médiích, jsem se rozhodla, že se nechám přeočkovat proti černému kašli,“ říká Evženie ze Žďárska, která už má od svého praktického lékaře předpis na očkování proti černému kašli. Na vakcínu ale zatím čeká marně. „Obešla jsem všechny lékárny ve městě, obtelefonovala všechny nemocniční lékárny v okolí a všechna očkovací centra dostupná z mého bydliště, abych zjistila, že mám recept, očkovat se může nechat nejdřív někdy v květnu,“ popisuje svoji zkušenost.

Přeočkovat se plánuje i Tomáš z Jihlavy. Ten ale sám vakcínu shánět nemusí. „Nabízí nám to v práci, pracuji ve zdravotnictví. Máme tam možnost přeočkování vlastně troj vakcínou proti záškrtu, černému kašli a tetanu. A mně zároveň vychází, že bych se měl proti tetanu přeočkovat příští rok po patnácti letech, tak i kvůli tomu jsem se rozhodl,“ říká.

Podle lékařů by o očkování proti černému kašli měly uvažovat zejména těhotné ženy, které patří k nejohroženějším skupinám.

Aktuálně krajští hygienici registrují na Vysočině od začátku roku už víc než 900 případů nákazy černým kašlem. To je desetkrát víc, než za celý loňský rok.

Spustit audio

Související