Rok 2023 byl v kosmonautice rekordní, Indové poprvé přistáli na Měsíci

12. leden 2024

V roce 2023 jsme celosvětově zaznamenali 221 pokusů o let na oběžnou dráhu, což zatím žádný jiný rok nenabídl. Stále přibývá společností a jejich plánů a vizí, jak se do vesmíru dostat.

96 startů s raketami Falcon má na kontě společnost SpaceX Elona Muska. „Kdybychom sečetli starty, které provedla za rok 2023 Čína, Rusko a Evropa, Indie, Severní a Jižní Korea dohromady, tak se vyrovnají tomu, co za rok 2023 předvedla SpaceX. Naprosto bezkonkurenční. To je úplně mimo všechna měřítka,“ vysvětluje popularizátor kosmonautiky a šéfredaktor webu kosmonautix.cz Dušan Majer.

Indové poprvé přistáli na povrchu Měsíce

Indická mise Čandrájan-3 dokázala v roce 2023 poprvé přistát na povrchu Měsíce. Fungovala tam několik dní, vysadila vozítko, provedla měření, fotila okolí. „To byl jeden z největších úspěchů,“ hodnotí Dušan Majer.

Naopak ruská sonda Luna 25, která také měla přistát na povrchu Měsíce, neuspěla. Stejně dopadla i japonská sonda Hakuto-R. „Takže je vidět, že přistání na Měsíci je pořád náročné, i když technika dělá pokroky, stále je tam spousta překážek,“ dodává Dušan Majer.

Nejtěžší a nejsilnější raketa

V roce 2023 došlo k prvním dvěma startům nejvyšší, nejtěžší a z hlediska tahů nejsilnější rakety v historii lidstva. Super heavy Starship od SpaceX sice ani v jednom případě stoprocentně neuspěla a zároveň ani neletěla na oběžnou dráhu, ale pohled na 120 metrů vysoký kolos vážící více než čtyři a půl tisíce tun, jak si to šine k obloze, byl naprosto neuvěřitelný.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio

Související