Rikatádo tančí pro radost. Šest manželských párů dokazuje, že věk je jenom číslo

Vystupují na plesech, tančí na soutěžích a milují country. Řeč je o šesti manželských párech, jejichž věkový průměr převyšuje šedesátku, ale člověk by jim hádal o dost míň. Před jedenácti lety (2012) založili v Chlumětíně na Žďársku taneční country skupinu Rikatádo.

"Nás spojilo, že jsme chodili do tanečních pro manželské a přátelské páry," vzpomíná na vznik taneční skupiny v roce 2012 Libuše Veberová. Když pak chtěli pokračovat dál, bylo jich pro zahájení kurzu málo. "Tak jsme si řekli: budeme se scházet sami," pokračuje ve vyprávění.

Taneční country skupinu Rikatádo tvoří šest manželských párů

Pak měl být v Chlumětíně sraz rodáků, a starostka hledala nějaké zpestření programu. "Říkala jsem manželovi: co kdybych jim řekla na zkoušce, že bychom mohli vystoupit," vzpomíná. Manžel samozřejmě Libuši Veberovou podpořil, a první veřejné vystoupení skupiny dopadlo výborně.

Zpočátku, asi čtyři roky, se skupina jmenovala Tančíme pro radost. "Potom Járu Vtípilovýho z naší skupiny napadlo, že bychom se mohli jmenovat Rikatádo," říká Libuše Veberová a její manžel doplňuje, že jedno z vystoupení i písní Rikatádo začíná. První choreografii před lety vytvořil taneční mistr. Teď má Rikatádo svou choreografku Vendulku. "Jde jim všechno, jsou učenliví," chválí tanečníky. Každé vystoupení má dnes i své kostýmy, které perfektně choreografii doplňují. 

Zkoušky mají jednou za čtrnáct dnů

Rikatádo tvoří šest manželských párů. "Jsme spíš taková rodina za ty roky. Je to i škola pro manžele. Jezdíme spolu i na dovolenou," říká Libuše Veberová s tím, že za celé ty roky, co spolu tančí, ponorková nemoc nepřišla. Všichni se vzájemně podporují a všem kouká z očí nadšení.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.