Rekordy s akordeóny

Harmonika je tradičním lidovým nástrojem neodmyslitelně spojeným s českou kulturou. Svědčí o tom kromě mnoha veselic i skutečnost, že všechny heligonky, akordeony i harmoniky motivují k řadě zápisů do České knihy rekordů. Třeba Jiří Sedláček z Litovle má největší sbírku harmonik, a to včetně těch trochu atypických.

Má jich přes 240 a dokonce už založil i muzeu harmonik.

Stanislav Caha zas na festivalu Pelhřimov - město rekordů vydržel 24 hodin nepřetržitě hrát na harmoniku. No a před pár dny Agentura Dobrý den zaregistrovala pozoruhodný rekord pana Alexandra Smutného, pro kterého je tento nástroj životním osudem.

Pan Smutný se stal držitelem certifikátu: Nejdéle dirigentem akordeonového orchestru. On totiž působí od r. 1962, tedy již 54 let, jako šéf Akordeonového orchestru Mariánské Lázně. Je zároveň jeho zakladatelem, dirigentem i aranžérem všech skladeb. Orchestrem prošlo za dobu jeho působení více než 230 členů, z nichž si drtivou většinu pan dirigent sám vychoval.

A pozor - nejde o nějaké šumaře, orchestr patří ve své kategorii ke špičce v České republice, získal řadu ocenění na mezinárodních soutěžích a účinkoval v řadě měst naší republiky i v zahraničí – Belgie, Andora, Španělsko, Itálie, Německo, Jugoslávie, Bulharsko, Francie, Irsko, ostrov Réunion a další. Třikrát absolvoval turné po Mexiku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.