Realistické panenky zažívají boom. Na těle mívají až patnáct vrstev barvy

14. květen 2019

Vypadá skoro jako člověk, má typicky svraštělou kůži, je to ale panenka. Realistické panenky zažívají v poslední době nebývalý boom.

1450 kusů panenek, 700 plyšáků a 70 kusů kočárků a kolébek. To je sbírka dcery a matky, Nikol a Moniky Chmelařových. Kus kolekce najdeme v každém koutě jejich domu.

Vše začalo tím, když babička přinesla malé Nikol panenku s porcelánovou hlavou. „Zamilovala jsem se do ní, mamka, když to viděla, tak také a pak jsme si občas nějakou panenku koupily,“ vypráví Nikol.

Realistické panenky

Od sbírky sériových panenek, které se sháněly především v zahraničí, se obě dámy daly na výrobu a sbírání realistických panenek, tzv. rebornů. „Je to spousta let, co jsem se o tom dočetla na internetu. Objednala jsem si jednu, pak absolvovala kurz, chytlo mě to a dnes je vyrábíme doma,“ dodala paní Monika.

Oči a pak do trouby

Vyrobit takovou panenku není snadný úkol. Začíná to nákupem stavebnice s obličejem. „Když začínám, musím mít panenka oči. Prvně řeším oči, pak barvy. Bývá na ní až patnáct vrstev barvy, každou tu barvu vypalujeme v troubě.“

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

Spustit audio