Radek Jaroš stanul na vrcholu Annapurny

6. květen 2012

Novoměstský horolezec Radek Jaroš zdolal další osmitisícovku!

A tak si může oddechnout. Dnes totiž zdolal v pořadí už 13. osmitisícovu. Monika Pytlíková se s ním spojila přes satelitní telefon. Radka Jaroše trápí hlavně omrzliny a je vyčerpaný.

Oficiální tisková zpráva Radka Jaroše

Dne 6. května 2011 dosáhl přední český horolezec Radek Jaroš vrcholu desáté nejvyšší hory světa 8091 metrů vysoké Anapurny I. Tato hora je již třináctou osmitisícovkou v pořadí, kterou Jaroš zlezl, bez použití kyslíkových přístrojů. Jedná se o velký sportovní výkon, jelikož podmínky na Anapurně kdy se dramaticky měnilo počasí a velké množství lavin a sněhu komplikovali výstup i sestup. Spolu s Radkem Jarošem dosáhl o několik hodin později vrcholu i plzeňský horolezec Jan Trávníček. Jarošovi schází ke Koruně Himálaje, tedy zdolání všech 14. osmitisícových vrcholů K2
(8611m) Momentálně novoměstský horolezec v C5 a zítra sestupuje do základního tábora.

SMS 6. 5. 2012
VYPADA TO ZE NEKDO PRASKNUL ZE JSME TAM BYLI TAK DOBRA START 21 H VRCHOL 9 RANO TRAVA 1 POPOLEDNI MA TO DO STANU JESTE TAK 1,5H JE V BEZPECI ALE NA SRACKY :-)


Zobrazit místo Annapurna 2012 na větší mapě
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.