Psychoterapeut nabízí speciální druh vztahu. Klienta nehodnotí, ale rozšiřuje jeho úzký tunel vnímání

31. leden 2024

Dokáží si dneska lidé říci o pomoc, a co nejčastěji trápí ty, kteří přijdou za psychoterapeutem? Může terapie opravdu vyřešit jakýkoli náš problém?

Jsou situace, na které člověk nenajde odpověď nikde jinde, než na terapii. „Když se svěříte kamarádce, rodičům, někomu známému, tak na vaši situaci vždycky bude nahlížet z nějakého svého subjektivního pohledu. Vždycky tam bude hrát roli vztah, který mezi sebou máte,“ říká psychoterapeutka Svatava Drlíčková.

To by se nám u terapeuta nemělo stát. Nabízí totiž specifický typ vztahu. Jde o vztah terapeutický, který je založený na velké důvěře, na vytvoření bezpečného prostředí, empatii terapeuta. „Terapeut trošku otevírá pohled pro klienta, protože často, když jsme s něčím zavalení, tak máme takové tunelové vidění, že vidíme jenom ten jeden problém, co máme, a některé věci kolem nám unikají nebo je nevidíme. A terapeut udělá to, že ten úzký tunel rozšíří a musí to dělat objektivně. Nevkládá do toho nějaké své pohledy, nehodnotí klienta, jestli toto udělal špatně, nebo neudělal,“ vysvětluje Svatava Drlíčková.

Jaký je rozdíl mezi psychoterapeutem, psychologem a psychiatrem? A co když se svým problémem zamířím k jinému odborníkovi, než kterého ve skutečnosti potřebuji? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio