Psi z množíren jsou úzkostliví a agresivní. Těžko se učí čistotě a dalším návykům

3. březen 2017
Dobré odpoledne

Pořídit si pejska je závazek na dlouhé roky. Jak postupovat, když si chceme psa koupit a jak se vyhnout masovým množírnám, přišla do poradny Regionu říct Helena Emmerová ze psí školičky Baf.

„Na úvod bychom měli zvážit, co my můžeme pejskovi poskytnout. Kolik na něj máme času, prostoru, peněz. Čas jsem dala schválně na první místo, protože podle toho by se mělo odvíjet, co to bude za pejska,“ říká Helena Emmerová. Zvažte proto, zda-li chcete jen společníka na gauč nebo aktivní plemeno. Přitom spousta lidí vybírá psa jen podle toho, jakého psa má soused nebo podle atlasu.

Výběru pejska lidé nevěnují dostatek času

Když jim pejsek umře, tak se rychle snaží zahnat smutkem pořízením nového. Proto se často nezajímají o původ ani o podmínky, ve kterých jako štěně vyrůstá. A to je chyba a dokonce přímo voda na mlýn psím množírnám, kde psy produkují jako na běžícím páse jen pro peníze a v nevyhovujících podmínkách.

Podezřelé je, když vám slíbí dovoz pejska

Zavoláte na inzerát a chovatel vám řekne, že zrovna pojede přes město, kde bydlíte a může vám pejska ukázat cestou v autě nebo někde na benzince. Tito lidé nemají zájem o to, aby kupující viděl podmínky, v jakých psi vyrůstají. Už to je varovný signál, že jde o množírnu. Poctivý chovatel se nebude bránit tomu, abyste se přijeli podívat přímo k němu.

Psi z množíren jsou úzkostliví

Většinou žijí a vyrůstají ve stísněných prostorách, jakou jsou například králikárny. Žijí ve výkalech. Trpí řadou chorob a jsou napadení parazity. Psa potom jen těžko vychováte k čistotě. Bude trpět úzkostlivostí a navíc může být agresivní. Věnujte proto dost času tomu, abyste si důkladně prověřili chovatele a vyloučili, že váš nový čtyřnohý společník nebude pocházet z množírny.

Spustit audio