Průměrná motorka v Česku má třiatřicet let

1. říjen 2016
Motorsvět

V Česku je v současné době registrováno přes milion motocyklů. Jejich průměrné stáří je - třiatřicet let. Číslo ovlivňuje fakt, že lidé u nás mají v garážích řadu motorek československé a východoevropské provenience z dob socialismu.

Průměrné stáří oblíbených a stále vyhledávaných motocyklů Jawa je 49 let, u babet je to 25 let a Simson má v průměru 25 let. Právě staré Jawy nejvíc zvyšují průměrné stáří všech motorek. Na bezpečnost na silnicích to podle odborníků nemá takový vliv jako třeba u starých aut, protože motorky na silnicích stráví jen omezenou dobu během roku a nenajezdí tolik kilometrů. Přesto musí na pravidelné technické kontroly. Největší problém je podle vedoucího STK Pavla Fera vnášení vlastních úprav do stroje. Potom mohou být „vylepšené“ motorky i nebezpečné.

Desítky let staré motorky taky nemají tak silná světla, jak jsme dnes zvyklí, a slabší jsou u nich i brzdy. S tím by měli počítat jednak samotní motocyklisté, tak i lidé, kteří staré stroje potkávají na silnicích.

A jak je to se stářím aut?

Ze statistik centrálního registru vozidel vyplývá, že je u nás registrováno přes sedm miliónů různých vozidel. Z toho je největší počet osobních aut. Vozový park ale stárne. Průměrný věk osobního auta už překročil patnáct let. A to je nejvíc od vzniku samostatného Českého státu, tedy od roku 1993.

Vláda se snaží o omlazení. Třeba resort průmyslu a obchodu navrhuje přispívat lidem na likvidaci starého auta. Zatím není jasná částka. A rodí se také dotace na nákup elektromobilů.

Nejstarší a nejnavštěvovanější autosalon - Paříž

Autosalon v Paříži je nejstarší přehlídkou vozů na světě. A také tou nejnavštěvovanější. První výstava se konala v roce 1898. Vystavené automobily musely nejprve ujet trasu Paříž-Versailles a zpět, aby prokázaly, že jsou schopny jízdy. Tehdy si vystavené dvě stovky modelů prohlédlo 140 tisíc návštěvníků. V dnešních časech už výstava přiláká přes milion návštěvníků. Koná se jednou za dva roky a žhavou současnost i nové trendy automobilismu obdivují návštěvníci právě tento víkend.

A hlavní letošní náplní jsou vozy SUV. Třeba automobilka z pořádající země – Peugeot - představuje modely 3008 a 5008 a do téhle žádané kategorie patří také nejnovější produkt Škodovky Kodiaq, který se právě na pařížském autosalonu začíná prodávat v cenách od 678 tisíc korun. To je asi stejná cenová hladina jako model Superb. Záleží samozřejmě na výbavě konkrétního vozu.

A nově je na pařížském autosalonu důraz zaměřen na pohon elektřinou. Třeba automobilka Volkswagen, která čelí aféře kvůli použití zkreslování emisí, v Paříži oznámila, že chce do roku 2025 prodávat milion elektromobilů ročně. Premiéru na výstavě má její elektrický prototyp, který stejně jako konkurenční Mercedes zvládne na jedno dobití víc než pět set kilometrů.

Celý pořad si poslechněte v přiloženém audiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.