Proti slunci nás ochrání líp kvalitní čiré dioptrické brýle než laciné sluneční

26. červen 2015
Dobré odpoledne

Laik by řekl, že čím tmavší brýle jsou, tím lépe oko ochrání. Ale odborníci varují, že jenom černá sklíčka oko neochrání. Našemu oku jsou navíc příjemnější hnědé odstíny. Mnohem důležitější než barva, je kvalita.

„Třeba úplně čiré dioptrické brýle, které mají antireflexní úpravu, ochrání oko lépe než tmavé brýle. Antireflex způsobí, že se světlo odrazí a neproniká do oka,“ vysvětluje překvapující informaci oční optik Bohuslav Žilka. Světlo se nám sice do oka dostane, může nás oslňovat, ale náš zrak je v bezpečí.

Chránit oči bychom si měli hlavně na dovolené u moře. „UV záření je u moře hojné. Odráží se od mořské hladiny, je to tam všude rozptýlené,“ podotýká optik. Sluneční brýle bez dioptrií jsou drahá záležitost. Stojí přes tisíc korun.

Krátkozrací mají tři možnosti

Lidé, kteří nosí dioptrické brýle, mají celkem tři možnosti, jak si chránit oči před sluníčkem. Mohou si dokoupit ke svým brýlím tzv. předvěs. Je to tmavá clona, která se nasadí na obroučky. Výhodou je nižší cena, nevýhodou zase to, že jde spíš o praktické než elegantní řešení. Navíc vám může poškrábat čočky. Druhou možností je pořídit si k čirým dioptrickým brýlím ještě dioptrické sluneční. Nejoblíbenější barvou skel je asi hnědá. Fyzikální vlastnosti doplňuje optik Bohuslav Žilka: „Některé hnědé pohlcují modrou část spektra, takže člověk vidí nakonec ostřeji než ve skutečnosti.“ Třetí variantou pro krátkozraké lidi je pořídit si samozabarvovací čočky.

Samozabarvovací brýle – ideální na nákupy s manželkou

V místnostech jsou čiré, když vyjdete na sluníčko, ztmaví se. Nemusíte měnit brýle podle toho, jestli jste zrovna v rozzářených ulicích nebo tmavém krámku. „Samozabarvovací brýle jsou ideální na dovolenou s manželkou. Jde po nákupech, já cupitám za ní s taškou a peněženkou. Vleze se do obchodu, brýle jsou čiré, vyleze se ven na sluníčko, zabarví se,“ směje se oční optik Bohuslav Žilka. Nejsou ale vhodné třeba na sport nebo na zimní dovolenou na horách. „Samozabarvovací čočky se podle rozptýleného UV sami zabarví. Problém je s tím v zimě. Když je nízká oblačnost, takové to šero a máte brýle jako botu. Čím nižší teplota, tím víc se zabarví - na horách za slunného dne si k nim můžeme pořídit slepeckou hůl,“ líčí s nadsázkou nevýhody optik Žilka.

Brýle do baru

U optika si můžete nechat udělat speciální nedioptrické sluneční brýle pro řízení auta nebo letadla. „Nebo si můžete nechat udělat žluto- červeno- zelenou čočku, protože půjdete do baru,“ uzavírá optik Žilka.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.