Proč jde dospělý k logopedovi? Kvůli lepší práci nebo vlastnímu dítěti

9. listopad 2015
Dobré odpoledne

U logopedů v čekárně nesedí jen děti. Ale i dospělý. „Za mnou chodí dvě maminky, přišly původně s dětmi, ale kde se musí začít? U maminky,“ říká logopedická asistentka Vlastimila Kazdová, která učí na VSM Academy v Jihlavě. Rodina je podle logopedů velmi důležitá. Dítě hodně napodobuje a potřebuje řečový vzor. Poslouchá matku od narození, přebírá od ní vady řeči i slovní zásobu.

Právě vlastní dítě je jedním z důvodů, proč se lidé v dospělosti svěří do péče logopeda. A práce s matkou nebo otcem je diametrálně odlišná od toho, co odborníci provádějí s dětmi. Tam se pracuje na principu hry, zábavy, děti u cvičení malují, opakují básničky, používají zrcadlo.

U dospělých přichází v úvahu jen to zrcadlo, vysvětluje logopedická asistentka Kazdová: „U dospělého si musíme dávat pozor, abychom se ho nedotkli. To znamená nápodobou, před zrcadlem. Pokud se bude chtít se mnou vůbec podívat do zrcadla, když ne, tak sám. Už potřebuje vysokou motivaci. Dost často je to vlastní dítě – chce mluvit správně. Nebo je to u motivací povolání. U mladých lidí studium – pedagogický obor, herectví nebo moderátor.“

Děti mluví hůř a hůř, za pár let budou mít logopedové plné ordinace i dospělých

Problémy s řečí se v posledních letech razantně zhoršily. Před dvaceti lety mělo problém s výslovností každé páté dítě, které mělo jít do školy. Dnes je podle Vlastimily Kazdové jen třetina dětí, které odcházejí do školy a vše říkají správně. 60-70 procent špatně mluví, těžko se vyjadřují, mají špatný slovosled.

Problémy s řečí můžeme ale získat i během života – třeba po úrazu, mozkové mrtvici nebo vlivem šoku. Anebo s novými umělými zuby.

„Někdy se nám zhorší výslovnost nebo srozumitelnost s umělými zuby. Logoped nám poradí, jak se zuby pracovat a můžeme mít zase krásnou výslovnost,“ radí zkusit péči logopeda asistentka Vlastimila Kazdová.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio