Řidiči ztrácejí zájem o prémiová paliva s aditivy, i přesto, že v celkovém objemu tankují víc

11. březen 2023 07:00

Rekordní ceny v loňském roce řidiče od čerpacích stanic neodehnaly. Prodej benzínu i motorové nafty naopak stoupal, jak potvrzuje souhrnný odhad České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu. Řidiči ale často hledali alespoň nejlevnější z drahých. A ochladl zájem o prémiová paliva s aditivy.

„Tankoval jsem, co jsem potřeboval, nedělám nějaký zbytečný cesty. Vždycky, když potřebuji, tak jedu,“ říká Pavel Brada.

Podobně se chovají i další řidiči. Češi navzdory nárůstu cen loni netankovali méně, ale naopak víc než v předchozím roce. U benzinu o 7%, u nafty o necelá 2%.

„Vzhledem k jiným faktorům, které ovlivnily vyšší cenovou hladinu paliv zejména v období války na Ukrajině a nebezpečí, že nebudou pohonné hmoty, tak lidé přesto nakupovali. Zejména v březnu a v dubnu byly indexy růstové,“ doplňuje mluvčí České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Václav Loula.

Ohled na cenu se projevil u prémiových paliv. V posledních letech zájem o ně rostl pravidelně. Udává se až o pětinu na objemech natankovaných paliv. Loni se ale nárůst zastavil.

Přesto jsou období, kdy řidiči raději prémiová paliva natankují. Kdy to je, si poslechněte v reportáži.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související