Připravte si poctivé karamelové větrníky. Cukrárenskou klasiku chválil i Petr Oliva

Naďa Konvalinková s Patrikem Rozehnalem zavítali do rodinné Cukrárny Buchalovi, kde se i dnes dělají zákusky z másla, smetany a vajec. František Buchal jim předvedl výrobu klasických karamelových větrníků, které neváhal ochutnat ani herec Petr Oliva.

Karamelové větrníky

400 g hladké mouky
540 g vody
160 g oleje
520 g vajec
špetka soli

Postup:

Předehřejeme si troubu na 220 stupňů.

Do kastrolu nalijeme vodu, olej a sůl a dáme vařit. Ve chvíli, kdy dojde k varu, přimícháme mouku. Mícháme tak dlouho, dokud se na dně nevytvoří lehce napálená vrstva. Pak odstavíme z tepla a necháme vychladnout. Můžeme si pomoci také tím, že těsto rozprostřeme na plech, kde ho necháme chladnout.

Karamelové větrníky vyžadují dávku trpělivosti, ale výsledek stojí za to

Zchladlou hmotu vložíme do mísy z robota a postupně při pomalém otáčení metlou přilíváme jedno vejce za druhým, aby se netvořily hrudky. Pokud bychom vejce přidávali do teplé mouky, mohly by se srazit. Hladké těsto nastříkáme na lehce vymaštěný plech ve tvaru větrníků. Pečeme 10 až 15 minut, než se větrníky nafouknou. Neotvíráme troubu, jinak nenaskočí!

Až věnečky zhnědnou, vytáhneme je a po vychladnutí každý rozřízneme.

Žloutkový krém (náplň dolní části větrníků)

250 ml mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
1 smetana ke šlehání
1 vanilkový cukr

Na vrstvu žloutkového krému patří vrstva krému karamelového

Postup:

Z pudinku v prášku si připravíme krém dle návodu. Pouze pro přípravu použijeme dva balíčky pudinku, abychom získali hutnější krém. Následně vychladíme a metličkami rozšleháme.

V míse vyšleháme smetanu do husté šlehačky a opatrně smícháme s vychladlým našlehaným pudinkem. Takto připravenou náplní plníme dolní část větrníků.

Karamelový krém

2 kelímky smetany ke šlehání
150 g cukru krupice

Postup:

Cukr dáme v kastrolu roztavit na světlý karamel. V druhém kastrolu si ohřejeme kelímek nevyšlehané smetany, který ještě za tepla vmícháme do karamelu. Ještě předtím ale ztlumíme teplotu sporáku. Nelekejte se kypění při vmíchání šlehačky do karamelu. Obsah následně rozvaříme, aby v krému nebyly hrudky. Hotový krém necháme do druhého dne vychladnout. V lednici ale vydrží až měsíc.

Patrik Rozehnal, František Buchal, Naďa Konvalinková, Petr Oliva

V jedné míse vyšleháme zbylou smetanu a v druhé karamelový krém, který následně do šlehačky vmícháme. Takto připravenou náplní plníme horní část větrníků.

František Buchal

Vyučil se cukrářem v Praze, pracoval pak pro RaJ Praha, reprezentoval nás v Národním týmu kuchařů a cukrářů. Pekl i dorty pro prezidenta, založil si vlastní cukrárnu v Praze 9, kde peče klasický český cukrárenský sortiment, dělá precizní figurky z poctivého marcipánu a nabízí i moderní výstřelky. Je ženatý, má děti a chuť dělat stále něco dobrého.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.