„Přinesli jsme ti koláč, švestkovej, co máš tak ráda.“ Do domovů pro seniory mohou opět návštěvy

26. květen 2020 06:00

Příbuzní mohli v pondělí po dlouhé době vyrazit na návštěvu do domovů pro seniory. Radost a nadšení, tak lze popsat prvotní pocity mezi blízkými příbuznými.

Své dveře otevřel o domov pro seniory Lesnov na severním okraji Jihlavy.

„Ahoj, čau…, jak dlouho jste se neviděli? Asi tři měsíce. Přinesli jsme ti koláč, švestkovej, ten máš ráda,“ ukazuje paní Eliška Růžičková dózu s koláčem, kterou přinesli své mamince.

„No to víte, že jsem se těšila, to je samozřejmá věc,“ povídá v jídelně jedna z klientek domova pro seniory, která neviděla svého syna tři měsíce. Setkat se s ním mohla až teď.

Jídelna

Domov pro seniory původně chtěl setkání uskutečnit pouze venku. Počasí a zájem příbuzných ale nakonec rozhodly o přesunu dovnitř. „Dneska jsme se dohodli, že vyčleníme jídelnu. U těch klientů, kteří jsou imobilní a které nemůžeme přesunovat, jsou pak ty návštěvy rovnou na pokoji,“ dodává ředitelka domova Alena Řehořová.

Než se ale mohli příbuzní s klienty domova setkat, museli projít přes vstupní opatření. „Tady probíhá úvodní testování. To znamená, za kým jdou, jaká je ta návštěva. Pracovnice se ptá na příznaky a zapisují se do evidence. Vyplní čestné prohlášení a pak se domluvíme, kde ta návštěva proběhne.“

Jen během pondělí se v jihlavském domově pro seniory vystřídalo asi šedesát návštěv. Ty jsou zatím omezeny na hodinu denně. Domov bude také otevřen pouze tři dny v týdnu. Kromě pondělí mohou příbuzní chodit také ve středu a pátek.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související