V pondělí otevírá i zámek v Náměšti nad Oslavou. Návštěvník si může koupit vstupenku online

24. květen 2020 06:00

Zastřihávání trávníku, umývání oken nebo drobný úklid na připravovaných prohlídkových trasách. Tak finišují přípravy na znovuotevření zámku v Náměšti nad Oslavou.

Historická památka by se měla veřejnosti otevřít stejně jako další hrady a zámky v pondělí 25. května.

„Nádvoří už je kompletně připraveno, akorát nahoře vidíte kolegyni, která umývá ta velká arkádová okna. Zprovoznili fontánu, už nám do ní teče voda, která je čerpána ze zámecké studny,“ provází kastelán Marek Buš po zámku v Náměšti nad Oslavou.

Jedna prohlídková trasa

„Budeme od 25. května otevírat reprezentační prostory, kde jsou velké místnosti, tento prohlídkový okruh už je připravený k otevření,“ dodává kastelán s tím, že to bude prozatím jediná dostupná prohlídková trasa na zámku v Náměšti.

„Protože se musíme držet určitých omezení, která jsou v odstupech dvou metrů jiných lidí než rodinných příslušníků a víme, že v těch dalších dvou interiérových trasách, kde jsou malé místnosti, nejsme schopni tento požadavek dodržet.“ Návštěvníci prý ale nemusí smutnit. Průvodci je totiž zavedou na některá významná místa, která jsou jinak součástí dočasně uzavřených prohlídkových tras.

„Ted jsme vstoupili do zámecké kaple v Náměšti, která bude první prostorou, když přijdete na prohlídku. Kromě reprezentačních prostor s kolekcí gobelínů a výstavou o stolování v Náměšti, jsme do tohoto prohlídkového okruhu zařadili i zámeckou knihovnu.“

Elektronické vstupenky

Návštěvníci budou také moci využít možnosti online nákupu vstupenek, který zámek letos spouští vůbec poprvé. „Měli jsme možnost platby hotovostí i platby kartou, ale neměli jsme online prodej, aby si někdo vytiskl vstupenku a přišel s vytištěnou vstupenkou.“

Podle kastelána Marka Buše se prozatím nedá odhadovat, jaký bude o prohlídky zájem. Tradičně silné bývají víkendy. Naopak ve všední dny se dá počítat s nižší návštěvností mimo jiné také proto, že se ruší plánované školní výlety a zájezdy důchodců.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související