Na včelí naučnou stezku do Smrčné se vrací vandalové. Poškozují duté kmeny

21. květen 2020 06:00

Ve Smrčné na Jihlavsku bojují s vandaly. Někdo jim tam totiž v posledních dnech ničí tamní naučnou stezku věnovanou včelám a včelařství.

Stezku před třemi lety slavnostně otevíral prezident republiky Miloš Zeman. Za tu dobu se stala jednou z atrakcí obce Smrčná. Jenže v posledních dnech se musí vypořádávat s řáděním vandalů. Ti opakovaně ničí takzvané kláty – vykotlané stromy, ve kterých se chovají včely.

Dutý kmen

„Pokaždé nám to porazí. Už to takhle leželo dvakrát,“ konstatuje Jiří Čada u jednoho z dutých stromů na včelí stezce u Smrčné. Říká se mu klát a slouží k tomu, aby se tam usadily včely.

Toho času je ale klát prázdný. „Proto si na to troufnou, jinak by to nechali být. Zavčelený není, protože to je blízko cesty,“ dodává.

Přestupek proti majetku

Případem vandalství ve Smrčné se zabývá také policie. Pachatele ale zatím nevypátrala. „Policisti nám řekli, ať to zavčelíme a budeme mít pokoj.“

Včelí naučná stezka ve Smrčné se stala poměrně velkou atrakcí a lidé tam jezdí. „Je to věc, která slouží občanům. Na procházce tady bylo přes dvě stě lidí,“ řekl starosta Smrčné Josef Nechvátal.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související