Příběh legionáře Jana Těšínského

9. listopad 2014

Nabízíme vám příběh italského legionáře z Počátek na Pelhřimovsku. Pracoval v sirných dolech na Sicílii, bojoval v Dolomitech a na Slovensku a vysloužil si obdivuhodnou sbírku válečných medailí a křížů.

Jan Těšínský se narodil v roce 1892 v Počátkách. Vyučil se dámským krejčím a šel na zkušenou do Vídně, jak se to tehdy dělávalo. Když mu bylo 22 let, musel do války. Bojoval na italské frontě. Tam se nechal v roce 1917 zajmout a dostal se do zajateckého tábora na Sicílii. Podmínky tam byly strašné, a tak se Češi dobrovolně hlásili na práce k italským sedlákům, aby se dostali ven a k troše jídla. Stejně to chodilo i v Rusku nebo u nás - zajatci pomáhali v hospodářství při polních pracích.

Jenže Jan Těšínský a ostatní Češi se místo k sedlákům dostali na práce do sirných dolů. Bylo tam jako v pekle - horko a všude byla cítit roztavená síra. Předstírali proto marody a požádali o přeložení do jiného tábora, aby tam mohli vstoupit do legií.

Ve výcvikovém táboře je čekalo trénování italských povelů i práce se zbraní. Jan Těšínský vzpomínal na den, kdy je navštívil italský generál Graziani, který měl na starosti vznikající československé vojsko. Odvezli je na střelnici a měli ukázat, jak umí střílet. Zkušený generál - padesátiletý chlap - jako první lehl do bláta a vysvětloval jim, jak pracovat s puškou. Pak zalehli čeští hoši a mířili tak přesně, že místo do prkýnek se trefovali do hřebíků, kterými byly přibité. To smekl i velký generál Graziani.

České vojáky v Itálii čekaly těžké boje v Dolomitech. Jan Těšínský vzpomíná na útok na horu Monte di Val Bella: „Pršelo a rozrytý kopec byl bahnitý.Ve čtyři ráno začal útok. Rakouskou přesilu den předtím varoval jeden Ital dezertér.“ I přesto přesilu porazili a vrch obsadili.

Svět je malý, na frontě se potkal se svým švagrem. Po válce se často scházeli a vyprávěli o nebezpečných chvílích v italských Alpách.

Italští legionáři se vrátili do Československa vcelku rychle - z Itálie vedla železnice do českých zemí. Naše vláda je ale hned nasadila do bojů na Slovensku. Mladý stát totiž musel hájit svoje území před Maďary.

Jan Těšínský si za boje v Itálii i na Slovensku vysloužil řadu válečných medailí, československých i italských válečných křížů.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.