Při závodech s kočárkem si srovnáte záda a naučíte se dýchat

7. květen 2018

Jak se závodí maminkám a tatínkům v chůzi s dětským kočárkem přišla do pondělní Poradny Českého rozhlasu Vysočina popsat Pavlína Šťastná z Jihlavy. A přidala i další rady, jak se při procházkách a tlačení kočárků protáhnout.

„Samotný závod začíná závodem dětí na odrážedle, s dětskými kočárky, na koloběžkách a na kole,“ doplňuje Pavlína Šťastná soutěžní disciplíny strolleringu, který se koná 13. května 2018 od 15:00 na sportovišti u ZŠ Otakara Březiny v Jihlavě, ale také v Třebíči a Pelhřimově.

Správnou chůzi s kočárkem naučí lektorka

Pokud se chce maminka sama sobě věnovat a chce se dostat zpátky ke sportu, má děťátko, kočárek, tak může začít trénovat i s lektorkou. Samozřejmě není problém se protáhnout, vybrat trať s rovným povrchem a vyrazit na trénink i samostatně. Lektoři ale dokážou naučit ideální styl chůze.

Vhodnější je terénní kočárek

„Je vhodný kočárek, který má větší kola. Je více terénní, aby mohl zdolávat překážky. Ale na závody můžou přijít maminky s jakýmkoliv kočárkem. Závody v rámci Vysočiny se budou konat v Jihlavě, Pelhřimově a Třebíči,“ říká host. V Jihlavě se zároveň koná celorepublikový závod.

Správné je srovnat záda a zhluboka dýchat

„Důležité je, aby se maminka u kočárku nehrbila. Srovnat záda, pocitově protáhnout páteř, ramena do široka, lopatky do zadní kapes u kalhot, což nás krásně narovná. Co se týká dechu, ten je velmi důležitý. Každá maminka po porodu, některá víc, některá míň, má břišní rozestup, uvolněné pánevní dno atd. Důležité je dýchat ne povrchově, ale hluboce a nádech by měl jít do spodních žeber a do beder dozadu,“ vysvětluje host.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.