Při zakládání zahrady je dobré mít hodně ornice a málo jílu

24. duben 2017
Dobré odpoledne

Založení nové zahrady je dobré pořádně promyslet hned na začátku. Na co při plánování nezapomenout a s čím bývají největší problémy, přišla do Poradny Regionu říct Eva Stoklásková.

„Nová zahrada, obzvlášť na Vysočině, je náročná z hlediska terénních úprav, protože máme dost domů a novostaveb ve svahu. Požadavek obyvatel je takový, že chtějí mít rovinu kolem domu. Tím vznikají nerovnosti a převýšení mezi jedním a druhým obyvatelem,“ říká Eva Stoklásková.

U starší zahrady může stačit jen pár úprav

„Důležité je promyslet si, jestli stávající zahrada je ještě v tom našem myšlení toho, co chceme. Jestliže ano, potom dochází jen k určitému oživení, zvýšení hnojení, oživení ploch. Pokud chceme celkovou rekonstrukci, tak se pak i kácí stromy, bagruje se terén, dělají se opěrné zídky a podobně,“ vysvětluje host.

Kvalitu růstu rostlin nebo keřů

„U nás, kde je jílovitohlinitá půda, si musíme dávat pozor na to, aby nám po stavbě nezbyla hromada jílu. Při stavbě nových domů je potřeba si slabou vrstvu ornice uchránit a dát si ji stranou. A jílovitou spodní zeminu ze zahrady odvážet pryč na skládku nebo pryč ze zahrady,“ doporučuje host. Například vliv na růst trávníku má zemina až do hloubky 1,5 m.

Při stavbě domku si ohlídejte, aby vám neodvezli ornou půdu

„Nejhorší jsou stavby na klíč, kdy se zákazník dostane do domu, až když se stěhuje. Pak zjistí, že mu ornici odvezli. Jsou to nekalé záležitosti, které se dějí. S ornicí se obzvlášť na Vysočině dost kšeftuje, ale je to protizákonné,“ upozorňuje Eva Stoklásková.

Spustit audio