Při výběru krmné směsi pro hlodavce je dobré dát na rady zkušených prodejců. Nebojte se ptát

22. únor 2022

Nedílnou součástí krmiva morčat, křečků nebo zakrslých králíků jsou různé krmné směsi. Obchody jich nabízejí nepřeberné množství, a je těžké se v nabídce vyznat.

V zimě, kdy není možné dávat svým hlodavcům čerstvou trávu, bylinky nebo pampeliškové listy, se chovatelé často uchylují ke krmným směsím. Existují různé druhy. Mezi ty levnější patří směsi určené pro různá zvířata. Dražší jsou speciálně vyrobené pro určité druhy, někdy zvlášť i pro mláďata. V první řadě je dobré vědět, co konkrétně morče, křeček, králík nebo činčila může a co nesmí. „Pozor na obiloviny u morčat, protože vedou k tloustnutí,“ upozorňuje Radana Tiralová z jihlavského obchodu pro chovatele.

Směs pro hlodavce

Hlodavci by každopádně měli mít ve své ubikaci seno a čerstvou vodu. Podle druhů pak i různou čerstvou zeleninu nebo ovoce. Sypkou směs je dobré podávat v malých dávkách, které dokáže zvíře zkonzumovat. Často se stává, že si například morče ze směsi vybere jen to, co mu nejvíc chutná a zbytku se nedotkne. „Bylo by dobré jim to tam nechat, aby zvířátko vědělo, že nic jiného nedostane. Tím se naučí dožírat porce,“ radí Radana Tiralová s tím, že pokud se tento způsob výchovy nedaří, je možné podávat extrudované krmivo v podobě stejných peletek, ve kterém je obsažené vše, co zvíře potřebuje.

Ve směsích se často objevují i barevné extrudované kousky v atraktivních tvarech kroužků nebo kytiček. Těm je dobré se vyhýbat. Podobné je to i u ohlodávacích tyčinek v podobě dřívek se slepenými semínky. Ty by každopádně neměly v kleci viset trvale. „Je to pamlsek, je to věc za odměnu. Rozhodně by to neměla být základní strava toho zvířete,“ říká chovatelka.

Směs s barevnými extrudami

Při výběru krmné směsi je dobré řídit se zdravým rozumem, a kupovat tam, kde prodejcům věříme. Je dobré nebát se ptát na zkušenosti prodejce i jeho zákazníků na to, která směs se prodává nejvíc a která naopak zůstává ležet v regálu.

Spustit audio