Při podzimní dekoraci vás bude nejvíc inspirovat příroda

30. září 2016
Dobré odpoledne

Příroda se začíná oblékat do podzimních barev. A listí nemusí vždycky skočit jen na smetišti. O podzimní výzdobě domů a bytů jsme si povídali s květinářkou Barborou Konečnou v poradně Regionu. „Hodí se drobné dekorace na stůl, věnec na dveře nebo truhlíky na okna osázené vřesy, drátovcem, okrasným zelím, které lze doplnit okrasnými dýněmi a barevným listím,“ říká host.

Do chodby si pak můžete dát vázu barevných listů, velký koš plný dýní. Stejně tak můžete využít i tematicky ozdobený koš.

Oblíbené jsou chryzantémy

K dispozici jsou ve velké míře tvarových a barevných variantách. „Jedinečné jsou i trochu zapomenuté jiřiny, holandské doma vydrží až devět dní. Dále hortenzie, vhodné k sušení a nesmí chybět brassica, což je takové okrasné zelíčko, které sice rychle kazí vodu, ale při správné péči vydrží až dva týdny,“ říká Konečná.

Při barevných kombinacích vycházejte z přírody

Podívejte se na louku nebo do lesa. „Stačí se inspirovat krásnými odstíny hnědé, zelené, oranžové, červené a žluté. Samozřejmě, že když se podíváme i na zahrádku, tak je tam spousta odstínů starorůžové a všechny fialové,“ doplňuje host. Toto všechno jsou barvy, se kterými můžete tvořit při podzimních dekoracích.

Nejlepší materiály jsou přírodní

„Já mám nejraději přírodní a myslím si, že to k podzimu patří, protože dozrává spousta plodů, šišek, bukvic, žaludů, kaštanů. Dají se použít i lupínky,“ radí Konečná. Vše můžete doplnit jutou a ražnými tkaninami nebo vlnou, kterou seženete v prodejnách s květinami. V přírodě taky můžete najít mech nebo klacíky porostlé lišejníkem.

Spustit audio