Při koupi vánočního stromku v květináči se nenechte napálit

14. prosinec 2016
Dobré odpoledne

Až půjdete pro vánoční stromeček, budou se vám hodit rady zahradnice Mirky Paclové. Do poradny Regionu přišla říct, jak stromek udržet co nejdéle zelený a taky jak prodejcům nenaletět. Stromky s nejdelší výdrží jsou různé druhy jedlí, dále borovice, celkem dlouho taky vydrží stříbrný smrk a nejdříve začíná jehličí opadávat z obyčejného smrku.

Každý solidní prodejce prodává stromky nezabalené tak, aby si je zákazník mohl prohlédnout. V síti pak stromeček nechte jen na dobu přepravy. Doma ho pak nechte v chladu a hlavně ze sítě opět vyndejte.

Kůru ze stromku odsekejte až těsně před usazením do stojanu

Někteří prodejci nabízí odsekání kůry přímo na místě. Ale s tím raději moc nespěchejte. Kůra saje vodu a zároveň chrání kmen před rychlým vysušením. Kůru odstraňujte pouze v případě, že se vám strom nevejde do stojanu a jen tu část, která je nezbytně nutná. Kmen můžete šikmo seříznout a ponořit do vody. Šikmý řez zlepší příjem vody.

Pozor si dejte na stromky v květináčích

Existují dva druhy. Některé stromky jsou zasazené, mají kořeny a jsou určené k dalšímu růstu. Před Vánocemi se ale objevují i takové, které mají seříznuté kořeny a zasazené jsou jen na oko. Krátce po Vánocích takový stromek většinou pojde. „On má jen zbytek kořenů, které jsou vecpané do květináče, je to zasypané nějakou zeminou, často i jílovitou, která hodně drží vlhkost. Čili jde jen o to, aby stromek vydržel déle, hezký svěží jen přes svátky. Správně by tyto stromky měly být označené, ale ne vždy se to děje,“ upozorňuje Mirka Paclová.

Životnost vánočního stromku prodloužíte pravidelným vlhčením

Stromek nedávejte k topení ani blízko k oknu. Ideální pro něj je spíše temný kout. Životnost a jeho vitalitu prodloužíte i tím, že ho budete pravidelně rosit nebo zvlhčovat vzduch v místnosti. Existují také stojany, do kterých můžete dát vodu, kterou stromek může nasávat. Někdy ani nemusí v nádobě být přímo voda, ale jen vlhký písek.

Spustit audio