Při cestě do zahraničí autem, si pečlivě prostudujte rozsah asistenčních služeb

30. leden 2017
Dobré odpoledne

Povinné ručení vás chrání nejen před škodou, kterou způsobíte někomu jinému, ale může v nesnázích pomoci i vám. Co vše se dá získat už při základním pojištění auta, jsme probrali s Václavem Vítkem v pondělní poradě Regionu.

Ceny povinného ručení stále meziročně rostou. „Pojišťovny si ale vybírají klienty, kteří méně bourají. Těm cenu zvyšují buď málo nebo ji nechávají stejnou. Ti co bourají, mají zvýšení mnohonásobně vyšší,“ říká Václav Vítek. Při cestě do zahraničí si podrobně pročtěte rozsah asistenčních služeb. Například odtah nabízí pojišťovny v případě nehody, ale v případě poruchy máte smůlu. Přitom takový odtah vás může vyjít až na desetitisíce korun.

Smlouvu můžete měnit pouze před jejím výročím

„Je důležité si pohlídat šesti týdenní výpovědní lhůtu. Jinak se to ani udělat nedá, pokud nedojde k prodání nebo odcizení vozidla. Je jedna pojišťovna na trhu, co vím, která umožňuje výpověď dát kdykoliv,“ vysvětluje host. Pozor si ale dejte na to, že každá pojišťovna těch šest týdnů počítá trochu jinak. Proto si raději udělejte časovou rezervu a informujte se ve své pojišťovně.

Na Vysočině je pojištění levnější

Pojišťovny používají cenové mapy, podle kterých určují sazby pojištění. Kritériem je míra nehodovosti v dané oblasti. Vysočina patří k levnějším krajům, výraznější rozdíl je například oproti sousednímu Středočeskému kraji. Kritériem je PSČ. Sazba v Jihlavě tak může být vyšší než například v okolních vesnicích s jinými PSČ.

Při sjednání povinného ručení si pohlídejte limity

„Základní a nejpoužívanější limit 35 miliónů bych moc nedoporučoval. Byl bych obezřetný, i kdybych si tento limit sjednával na vozík nebo babetu,“ upozorňuje Václav Vítek. I s těmito vozidly můžete způsobit škodu, která může výrazně překročit sjednanou částku 35 miliónů. Navýšení limitů je přitom v ceně pojištění celkem zanedbatelnou sumou.

Spustit audio