Přes praxi ve firmě mohou lidé najít novou práci

2. listopad 2016
Dobré odpoledne

Lidé nad 50 let, s nižší kvalifikací nebo dlouhodobě nezaměstnaní si jen obtížně shánějí práci. Jana Kourková z Fondu dalšího vzdělávání přišla do poradny Regionu pomoci najít cestu k nové práci. Základem pomoci je zprostředkování praxe přímo u firmy.

„Vzdělávání praxí se snažíme zprostředkovat v určité časové délce od 160 do 480 hodin,“ říká host. Člověka pak vede přímo zaměstnanec konkrétní firmy a snaží se ho naučit dovednostem, které firma potřebuje.

Lidé na 50 let by měli znát své přednosti

„Vůči těmto lidem jsou brány určité předsudky. Ale podívejme se na to, proč ti lidé jsou kvalitní a proč by ve firmách měli být. Jsou psychicky stabilnější, jsou flexibilnější, protože mají odrostlé děti, jsou loajální, protože většina z nich ještě má nějaké finanční závazky, mají široké portfolio zkušeností a tím i kontaktů,“ vysvětluje Jana Kourková.

Zaměstnavatelům u starších lidí vadí špatná znalost cizích jazyků

Podle Kourkové to je jeden z hlavních důvodů, proč firmy nechtějí přijímat lidi ve věku nad 50 let. Není ale jediný. Vadí jim i nepříliš vysoká ochota učit se novým věcem, více zdravotních komplikací, snížená výkonnost, naučené stereotypy. „Ale domnívám se, že schopnosti přizpůsobit se změnám, které doba žádá nebo ochotu učit se novým věcem, výkonnost a zdravotní stav závisí mimo jiné na osobnosti člověka, fyzických předpokladech, rodinných poměrech, společenském postavení a tyto kompetence nejsou ovlivněné pouze věkem člověka,“ vysvětluje host.

Princip vzdělávání praxí funguje i na další ohrožené skupiny lidí

Jedná se mimo jiné i o lidi s nízkou kvalifikací. Tedy takové, kteří mají pouze základní vzdělání nebo ho ani nedokončili, dále matky s dětmi po mateřské dovolené nebo absolventy bez praxe. Pokud tito lidé absolvují praxi v konkrétní firmě a osvědčí se, tak si je zaměstnavatelé nechávají.

Spustit audio