Před více než sto lety zavraždili v Kobylnicích hajného. Jeho hlavu našli v hrnci na plotně

24. listopad 2022

Malá vesnička Kobylnice, která leží u Bystřice nad Pernštejnem, byla na začátku 20. století svědkem neuvěřitelně drastické vraždy.

Bylo to v době I. světové války, kdy o smutné události nebyla nouze. O této ale místní v Kobylnici mluví dodnes. „V domě číslo sedm žil obuvník Alois Dospíšil, platil za místního podivína,“ začíná své vyprávění památkář Jan Večeřa. 

Rok 1916

Skutečný kriminální případ, který popisuje, se v Kobylnicích stal v červnu roku 1916. Obuvník se tehdy často bavil tím, že na nedalekém hradě Zubštejně strašil lidi v převleku čerta. 

Jednou vedlmi vyděsil starší ženu, která si pak stěžovala hajnému Kolářovi. Ten se na čerta šel podívat. „Hajný na obuvníka narazil, okamžitě po něm intuitivně vystřelil,“ říká Jan Večeřa s tím, že hajný naštěstí netrefil. 

Odplata

Obuvník Dospíšil si na hajného počkal a ubil ho motykou. „Tou samou motykou mu oddělil hlavu od trupu.“ To ale nebylo všechno. „Hlavu si vzal ke studánce, omyl ji a vyloupl z ní oči,“ pokračuje. 

Člověku se nechce věřit, že se tato událost opravdu stala. To nejstrašnější ale mělo teprve přijít. Vrah nechal tělo v lese, a hlavu si odnesl domů. 

Rodina hajného Koláře hledala. Došli i do chalupy obuvníka. „Seděl u plotny. Neodpovídal, až po nějaké době bradou ukázal na hrnec na plotně.“ Poklici hrnce zvedly hajného děti. Pomatený obuvník skončil v ústavu pro choromyslné.

Spustit audio

Související