Před očkováním musíte být naprosto zdraví

15. červen 2017

Před cestou do zahraničí si musíme zjistit, zda v dané destinaci nejsou povinná očkování, případně jaká očkování jsou doporučená. Tuto informaci o konkrétní zemi by nám měl říct praktický lékař nebo přímo lékař v očkovacím centru. Jak prevenci nepodcenit, přišla říct doktorka Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice.

S běžným očkováním, například proti žloutence, nám poradí praktik a taky se u něj můžeme nechat očkovat. „Pokud ale jde o rizikovější země, kde je prevence a očkování složitější, to znamená, že vakcín je více a musí se různě zkombinovat, je potřeba vytvořit očkovací kalendář, tak je lepší se obrátit na Centrum očkování a cestovní medicíny,“ doporučuje host.

Povinná očkování jsou dvě

„Je to proti žluté zimnici a proti meningokokové meningitidě u poutníků, kteří přijíždí do Mekky. Každý rok jsou tam dva milióny osob. Žlutá zimnice se vyskytuje jen v určitých částech světa, jako je rovníková Afrika nebo rovníková Amerika a země, které se vyskytují poblíž rovníku,“ vysvětluje Alena Dvořáková.

Existují i kombinované vakcíny

Kombinované vakcíny jsou například proti žloutence typu A a B nebo vakcína proti choleře a průjmu cestovatelů. „Vzhledem k tomu, že se ve světě, a to i v západní Evropě nebo USA, vyskytovaly epidemie černého kašle, tak doporučujeme i očkování proti černému kašli,“ upozorňuje host. Existuje pak kombinovaná vakcína, která ještě chrání proti záškrtu a tetanu.

Očkování je možné pouze u zdravých lidí

Očkování není možné podávat, pokud máte nějaké zdravotní problémy. A to například i respirační onemocnění, nesmíte brát antibiotika nebo být krátce po jejich užívání. Dále je důležité zvolit i správné intervaly očkování. Při dodržení těchto podmínek si organismus poradí s vakcínami velmi dobře.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.