Před cestou do zahraničí se informujte o očkování, vyzývá lékařka

30. červenec 2014
Dobré odpoledne

„Ten, kdo chce vyjet do zahraničí, si může informace zjistit na internetu nebo z literatury, ale nejjednodušší je zavolat do příslušného očkovacího centra, vše tam probrat s odborníky a domluvit případný individuální plán očkování,“ radí lékařka jihlavského očkovacího centra Alena Dvořáková.

„Jak dlouho dopředu se ozvat závisí na typu cesty, doporučujeme 6 týdnů až 2 měsíce před cestou přijít na první návštěvu,“ poradila lékařka. „Obecně platí, že třeba i do zemí, kam jezdíme za dovolenou nejčastěji, tedy do teplých jižních zemí, kde mohou být horší hygienické podmínky, by měl být cestovatel naočkován proti žloutence typu A i B, proti tyfu a eventuálně také proti meningokokové nákaze. Nutné je také překontrolovat povinné očkování proti tetanu,“ upřesnila Dvořáková.

Někteří cestovatelé potřebují mezinárodní očkovací průkaz. „Do zemí v oblasti rovníkové Afriky a rovníkové Ameriky, kde se vyskytuje onemocnění žlutá zimnice, je nutné mít mezinárodní očkovací průkaz. Také Saudská Arábie vyžaduje přeočkování poutníků do Mekky, a to proti meningokokové meningitidě,“ řekla lékařka Regionu.

Před cestou do zahraničí musejí být připraveny i děti. „Většina očkování je vhodná už pro děti od několika měsíců věku, ale jsou také vakcíny určené pro starší dvou let. Děti, které jsou společně s rodiči ve stejném prostředí, doporučujeme naočkovat úplně stejně jako dospělé, protože jsou vystaveny obdobným rizikům. S dětmi ale nedoporučujeme cestovat do exotických rozvojových zemí s jiným klimatem a horšími hygienickými podmínkami. Hrozí jim průjmy, dehydratace, malé děti obtížně snášejí vysoké teploty nebo vysokou vlhkost vzduchu. V takových zemích může být také špatně dostupná lékařská péče,“ varovala Dvořáková.

Jak uvedla lékařka, v cestovní lékárničce bychom měli mít prostředky proti bolesti, průjmům, kašli, léky k rehydrataci, proti alergii, na spálenou kůži, po bodnutí hmyzem, desinfekci a náplasti. V oblastech s hůře dostupnou lékařskou péčí pak přichází na řadu další léky, které můžete konzultovat s odborníky.

„Ze zahraničních cest si lidé nejčastěji přivezou onemocnění horních cest dýchacích, také průjmová onemocnění. Často se vrátí také s úrazem. Před tím už očkování neochrání a je třeba být opatrný a nebezpeční předvídat a předcházet mu,“ uzavřela Alena Dvořáková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.