Před akváriem s medúzami se krásně rozjímá, doporučuje ředitelka jihlavské zoo Eliška Kubíková

8. prosinec 2015
Dobré odpoledne

Nový tropický pavilon jihlavské zoologické zahrady nabízí krokodýly, anakondy a medúzy. A právě u jejich expozice doporučuje ředitelka zoo Eliška Kubíková postát a zadívat se na jejich plynulý a pomalý pohyb. Prý to uklidňuje. „Já jsem se dnes dívala na medúzy a ony se tak nádherně vznáší ve vodě, že jsem skoro zapomněla, co mi kolega říká,“ prozradila na sebe v Dobrém dopoledni na Regionu Kubíková.

Chov medúz má svá specifika, potřebují hlavně čistou vodu. „Nejsem si jistá, jestli je někde v českých zahradách chovají. Já jsem na ně narazila v zahraničí a zatoužila je mít u nás v Jihlavě,“ svěřila se ředitelka.

Samičky anakondy jsou dvakrát větší než samci

V novém pavilonu budou návštěvníci obdivovat hlavně plazy. Hned za vstupem je přivítá pár anakond. „Hadi se do tropického pavilonu sestěhovali z celé zahrady. A ještě se rozrostli o anakondy, které návštěvníci najdou hned v úvodní části. Zatím mají jen metr a půl, ale samci prý dorůstají tří a samice až šesti metrů,“ řekla Kubíková.

Ryby s předníma nohama a očima navrch hlavy

Dalšími obyvateli tropického pavilonu jsou velmi zvláštní ryby, které umí chodit. „Jmenují se lezci a mají přední ploutve speciálně upravené k pohybu po zemi. Hodně času tyhle ryby tráví při odlivu na souši. Žijí v mangrovech, kde se stéká řeka s mořem a odliv povrch obnažuje a znovu zaplavuje,“ vysvětlila ředitelka zahrady.

Na provazovém můstku nad chřtány krokodýlů

Adrenalinovým zážitkem alespoň pro část návštěvníků, bude sledování krokodýlů jen z provazového mostku. „Máme dva druhy krokodýlů: siamské a čelnaté. Ti čelnatí jsou návštěvníkům v Jihlavě známí. Byli sice tři roky ve světě, ale teď se nám do Jihlavy vrátili,“ představila Kubíková. „Sledovat je můžete z přízemí za sklem nebo z patra z provazového můstku, který je přímo nad vodou, bez jakékoliv zábrany,“ lákala odvážné ředitelka Kubíková.

Sklípkan se přestěhoval z kanceláře ředitelky

A ještě k jednomu zvířeti, které bude také obývat nový příbytek, má Eliška Kubíková silný citový vztah. „V tropickém pavilonu budou také bezobratlí, třeba sklípkan, který se sem přestěhoval z mé kanceláře,“ upřesnila Kubíková.

Značnou část pavilonu zaplavila voda

Tropický pavilon vlastně vytváří iluzi velké rovníkové řeky. „Teplota v tropickém pavilonu se pohybuje kolem 26 stupňů a je tam vysoká vlhkost. Tu zajišťuje velké množství vody, která cirkuluje a tím by měla připomínat širokou řeku. Spouštíme taky tropický déšť nebo trysky které vytváří mlhu. Dalším vodním prvkem je malý vodopád,“ vyjmenovala ředitelka.

Drápkaté opičky mezi návštěvníky

Jak už se v jiné části zahrady osvědčilo, i v tropickém pavilonu budou mezi návštěvníky volně procházet zvířata. „Jde o drápkaté opičky, konkrétně lvíčky zlaté. Je to pro návštěvníky atraktivní. Podobně v jihoamerickém pavilonu chodí mezi lidmi lenochod,“ přiblížila Kubíková.

„Drápkaté opičky jsou vlastně po celý rok vypuštěné volně v zahradě a na noc se vracejí do své ubikace. Já jsem jednoznačně pro. Prezentujeme tím i to, že zvířata v zoo nejsou ve vězení. Kdyby chtěla uniknout, určitě mohou. Ale oni to tu mají rádi,“ uzavřela ředitelka zoo Eliška Kubíková.

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.