Pracovníky jihlavského Alzheimercentra dnes čeká hromadné testování

12. srpen 2020 05:00

Hygienici nechají dnes otestovat všechny pracovníky jihlavského Alzheimercentra. Zařízení je v karanténě, onemocnělo tam kromě zaměstnanců také 41 klientů.

Přes 30 z klientů už je vyléčených, řekl hygienik Jiří Kos. Výsledky testů zaměstnanců budou zřejmě ve čtvrtek. V Alzheimercentru pracuje asi 60 lidí. „Měli se testovat všichni pracovníci, kteří nebyli pozitivní a končí jim karanténa, ale vypadá to, že se vezmou pro jistotu úplně všichni,“ řekl Kos.

Klienti bez příznaků

Už dřív hygienici uvedli, že mezi nemocnými je 19 pracovníků centra. U klientů se podle Kose vyléčení testy neověřuje.

„Tam to běží klasickým algoritmem, pokud byli pozitivní a neměli desátý den klinické příznaky, tak po dalších čtyřech dnech jsou považováni za neinfekční. V pondělí se mezi neinfekční dostalo už víc než 30 klientů,“ řekl Kos. Šest klientů centra s covidem-19 zemřelo. Průměrný věk lidí, o které centrum pečuje, je 84 let.

Pomáhá armáda

Centru už necelé dva týdny pomáhá s chodem armáda. Odejít by podle mluvčí centra Martiny Svobodové měla v pátek, jak bylo předem domluveno. „Situace je naštěstí stabilizovaná, takže budou v pátek odjíždět,“ řekla Svobodová.

Jako klidnou zhodnotil situaci v kraji i hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). „V krajských nemocnicích Jihlava a Havlíčkův Brod je s covid-19 aktuálně hospitalizováno sedm pacientů. Dobrou zprávou je, že v našem regionu nejsou žádné příznaky komunitního šíření a neobjevilo se žádné nové ohnisko nákazy,“ řekl Běhounek.

Od začátku koronavirové pandemie se v kraji nakazilo 436 lidí. O stovku méně se jich vyléčilo. Úmrtí s covidem-19 je v kraji podle hygieniků 11.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související