Jihlavsko má zelenou, hygienici a epidemiologové spustili takzvaný semafor

4. srpen 2020 13:23

Jihlavsko patří k devíti okresům, kde podle takzvaného semaforu ministerstva zdravotnictví platí druhý nejnižší stupeň rizika nákazy koronavirem.

Ostatní okresy na Vysočině jsou stejně jako většina země bílé - bez rizika. Další dva stupně - žlutá a červená - se na mapě zatím neobjevily. Hygienici tvrdí, že situace v kraji Vysočina se zlepšuje.

Podle epidemiologa Jiřího Kose je zelená barva na Jihlavsku tak trochu nezasloužená. Může za ni zejména ohnisko v Alzheimer centru, které je ale izolované. „V současné době zelená barva vychází z celkového počtu nemocných, bez toho aniž bychom respektovali, že pro část z nich už jsou vytvořeny podmínky, aby se to onemocnění z některých lokalit dále nešířilo.“

Situace v regionu se v posledních dnech vyvíjí pozitivně

„V podstatě se dá říct, že v rámci kraje se situace, nerad bych se dopustil přehnaného optimismu, ale situace se začíná stabilizovat,“ dodává Jiří Kos. S tím souhlasí také náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný z ČSSD. „Vzhledem k té stabilní situaci, krajská hygienická stanice oznámila, že bude zvažovat nějaká možná uvolnění. Ale v této chvíli zatím bude platit, že zůstávají všechna opatření tak, jak byla navržena.“ Zaznělo z úst náměstka na pondělní schůzi bezpečnostní rady kraje a skupiny Covid.

Co přesně zelená na mapě tedy znamená

„Ta zelená neznamená situaci v přímém přenosu. Je to upozornění. Pozor v tamtom regionu, okrese se něco děje. A je dobré se pak podívat na stránky ministerstva zdravotnictví,“ vysvětlila hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Mapu budou hygienici aktualizovat jednou týdně

Hygienici se rozhodli mapu aktualizovat na základě týdenního zhodnocení 25 základních kritérií, které expertně posoudí krajské stanice. Konečné slovo má hlavní hygienik. Obyvatelé zelených regionů by měli podle doporučení omezit kontakty s lidmi, kteří mají příznaky nemoci, nebo by si měli mýt pravidelně ruce aspoň 20 vteřin. Rizikové skupiny by pak měly dodržovat bezpečný odstup od ostatních.

Spustit audio