Práci s odklízením sněhu vám usnadní fréza

10. listopad 2016
Dobré odpoledne

Bolí vás z odhazování sněhu lopatou záda? Práci vám usnadní sněhová fréza a to i při pár centimetrech sněhu. S jejím výběrem pomohl Lubomír Mach v poradně Regionu. I elektrické frézy jsou podobně jako sekačky na trávu elektrické nebo se spalovacím motorem. Elektrické se hodí jen na menší plochy a chodníky kolem domu.

Pokud potřebujete odklízet větší plochy nebo prostory dál od budov, tak určitě sáhněte po benzínové fréze.

Při výběru se zaměřte na kotouče

„Zákazník by se měl dívat na šířku a výšku bubnu, na řezací talíře a ovládání frézy,“ radí host. U řezacích kotoučů se zaměřte na to, aby měly ozubení. Pomáhá to s odklízením uježděného nebo zmrzlého sněhu. Kotouče už mají trvalý tvar a není potřeba je nijak brousit. Frézy mají balanční systém, aby nedocházelo ke kontaktu mezi dlažbou a kotoučem.

Frézy nejsou náročné na údržbu

„Sněhové frézy jsou takřka bezúdržbové z jednoho prostého důvodu, že nemají vzduchové filtry. Po té práci je potřeba omést šnek, převodovku, části, které přijdou do styku se sněhem a zkontrolovat svíčku,“ říká Mach. Olej měňte zhruba po prvních deseti pracovních hodinách a pak zhruba každé dvě sezóny s ohledem na to, jak často v zimě fréza pracovala.

Kartáče namontujete jen k frézám s vlastní jednotkou

Ceny sněhových fréz se pohybují zhruba od třech tisíc výš za ty elektrické a motorové začínají na osmi až devíti tisících. Cenu tvoří hlavně šířka záběru, výkon motoru, ovládání a taky zda má fréza například startér. Ke strojům s vlastní motorovou jednotkou se ještě dají dokoupit kartáče k odmetání nízké sněhové pokrývky.

Spustit audio