Potomek posledního českého krále dostane k narozeninám kopii svatováclavské koruny

11. ledna 2021 slaví šedesáté narozeniny vnuk posledního českého krále Karla I., Karel Habsbursko-Lotrinský.

Opravdu velmi symbolický dárek dostane i od skupiny lidí z České republiky. Je to přesná kopie jednoho z českých korunovačních klenotů.

„Je to kopie svatováclavské koruny od pana Jiřího Urbana, který spolupracuje se svým zetěm Janem Jarošem,“ říká starosta obce Pohleď na Havlíčkobrodsku Jindřich Holub, který je zároveň starostou Spolku pro obnovu Českého království.

Kopie české svatováclavské koruny, v pozadí Jindřich Holub, starosta obce Pohleď

Spolek má v současnosti tři členy, ale na výzvu k přispění na výrobu kopie koruny reagovalo více než sto šedesát jednotlivců i firem. Kopie koruny stála 310 tisíc korun českých. Je vyrobená z pozlaceného stříbra, drahé kameny nahradila bižuterie. „Laik ale rozdíl nepozná,“ dodává Jindřich Holub.

Oproti originálu je polštář pro korunu zdobený znaky Čech, Moravy i Slezska

Koruna je uložená na sametu v osmibokém kufru, a ten je uložený v dalším bezpečnostním kufru. Součástí sady je i sametový polštářek se střapci, zdobený znaky Čech, Moravy a Slezska.

„Na originálu jsou pouze znaky Českého království, ale znáte Moraváky a Slezany, jim by to bylo líto,“ směje se Jindřich Holub.

Karel Habsburk je pokračovatelem rodové linie od Bořivoje I.

S Karlem Habsbusko-Lotrinským se členové spolku osobně nesetkali. Jednají s jeho pobočníkem pro české země. Karel Habsbursko-Lotrinský je velmi společensky i kulturně aktivní. Byl i členem Evropského parlamentu, věnuje se lesnictví a médiím.

„Stará se o památky v lokalitách, kde proběhly válečné konflikty, třeba v Sýrii,“ dodává Jindřich Holub. Podle členů Spolku za obnovu Českého království je pokračovatelem rodové linie od Bořivoje I.

Leštění koruny je velmi náročné. Musí se rozložit

K originálu svatováclavské koruny se váže kletba, která říká, že pokud si ji na hlavu posadí někdo, kdo na to nemá právo, do roka zemře. Není to potvrzené, ale prý si korunu na hlavu posadil i Reinhard Heydrich. Bylo to rok před atentátem.

Jindřich Holub nevěří, že by kletba platila i pro kopii koruny, přesto si ji ale na hlavu neposadil, dokonce se jí ani nedotknul. „Nepatří mi to. Jsem potomek sedláka a pokrývače, nemůžu se dělat králem,“ říká. Dalším důvodem je i náročný způsob leštění koruny. Ta se při něm totiž musí rozložit.

Spustit audio